Editing workshops/Veria, February 23, 2011/Workshop sample text

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search

Εισαγωγή (5 λεπτά)[edit]

Παράδειγμα:

Λέγομαι Αριέλ Γκλεν, είμαι υπάλληλος του Ιδρύματος Wikimedia, μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού και ασχολούμαι επίσης με την συντήρηση των διακομιστών που φιλοξενούν το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας, όλων των εκδόσεων σε πάνω από 270 γλώσσες, μαζί με τα άλλα εγχειρήματα, (πχ. το Βικιλεξικό, τα Βικινέα), επίσης σε πολλές γλώσσες.

Για να γίνει κάποιος συγγραφέας στην Βικιπαίδεια και να γράψει το τέλειο άρθρο, θα πρέπει να ξέρει τον κώδικα (wiki-markup), τις πολιτικές (όχι πρωτότυπη έρευνα, ουδέτερη οπτική γωνία, κλπ), τη δομή του εγχειρήματος (πχ. σε ποια μέρη γίνονται συζητήσεις για βελτιώσεις, διαφωνίες, τεχνικά θέματα κλπ), και να έχει μια αίσθηση της δυναμικής (;) της κοινότητας (ποιοι επεμβαίνουν για να ηρεμήσουν τα πνεύματα όταν διαφωνούν οι χρήστες για επιστημονικά άρθρα, για άρθρα μουσικής, για άλλα; Ποιοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με μεταφράσεις, με τεχνικά ζητήματα; Ποιοι θα εξηγήσουν τις πολιτικές με απλό και κατανοητό τρόπο; κλπ)... Φυσικά δεν θα μάθετε όλα αυτά απόψε.

Αυτό που θέλω να αποκτήσετε απόψε είναι η ικανότητα να λύσετε τις απορίες που θα σας απομείνουν όταν φύγετε από αυτή την αίθουσα. Πού να ψάξετε για να μάθετε πώς να προσθέσετε μια εικόνα σε ένα άρθρο, με λεζάντα, δεξιά στη σελίδα, σε ορισμένο μέγεθος; Ποιες είναι οι κυρίως λειτουργίες σχετικά με την ανάγνωση και επεξεργασία μιας σελίδας, και πού εντοπίζονται στην οθόνη; Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την αλληλογραφία άλλων χρηστών; Κλπ...

Πιο βασικά όμως, θέλω να φύγετε από αυτή την αίθουσα απόψε με την πεποίθηση ότι η ΒΠ αξίζει τη συνεισφορά σας, ότι η ΒΠ έχει ανάγκη από τη συνεισφορά σας, και ότι είστε ικανοί να συνεισφέρετε.

Θέλω να σας πω κάτι για τα δικά μου κίνητρα: γιατί δουλεύω για το Ίδρυμα, γιατί όταν σχολάσω από τη δουλειά συνεισφέρω και εθελοντικά; Διότι υπάρχει ένα όραμα:

Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο ο καθένας θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο της γνώσης...

Ε, αυτό είναι η δέσμευσή μας, και όχι μόνο για αγγλόφωνους, αλλά για όλους... ανάμεσά τους και τους ελληνόφωνους.

Παράδειγμα:

Τώρα που ξέρετε κάτι για μένα, θα ήθελα να μάθω και κάτι για σας...

  • Πόσοι διαβάζετε την Βικιπαίδεια; Την αγγλική έκδοση; Την ελληνική;
  • Πόσοι έχετε διορθώσει κάτι στην ΒΠ; Στην αγγλική έκδοση; Στην ελληνική;
  • Πόσοι έχετε προσθέσει περιεχόμενο σε υπάρχον άρθρο της ΒΠ; Της αγγλικής έκδοσης; Της ελληνικής;
  • Πόσοι έχετε ξεκινήσει καινούριο άρθρο στην ΒΠ; Στην αγγλική έκδοση; Στην ελληνική;
  • Πόσοι συνεισφέρουν τακτικά στην ΒΠ; Στην αγγλική έκδοση; Στην ελληνική;

Θέλω να μου πει κάποιος που διαβάζει αλλά δεν γράφει, γιατί δεν συνεισφέρει (στην ελληνική έκδοση). Άλλοι; Υπάρχουν άλλες αιτίες;

Δραστηριότητες (20 λεπτά)[edit]

Παράδειγμα:

Τώρα θα χωριστούμε σε ομάδες και θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις σε αυτές τις δυσκολίες. Οι ομάδες θα είναι: ....

Θα έχετε 20 λεπτά για να κάνετε μια δραστηριότητα, και στη συνέχεια κάποια/κάποιος από κάθε ομάδα θα συνοψίσει τι έκαναν τα άτομα στην ομάδα, τη μάθατε, και τι προτείνετε ως λύση στο πρόβλημα.

Μία σημείωση: δεν υπάρχουν "σωστές απαντήσεις" που τις ξέρουμε εμείς και θα σας τις μεταδώσουμε. ΟΚ, σε μερικά θέματα υπάρχουν, πχ "πώς βάζω σύνδεσμο σε άρθρο;" Αλλά "τι κερδίζω εγώ από το να συνεισφέρω", "ποιες τεχνικές λειτουργίες θα έπρεπε να μάθω πρώτα για να αρχίσω να συνεισφέρω;", "Πώς βρίσκομαι θέμα για να γράψω;" αυτά δεν τα ξέρουμε, αν και μπορεί να έχουμε προτάσεις. Θα μάθουμε όλοι μας μαζί.

Εμείς θα είστε στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουμε αν έχετε ερωτήσεις ή θέλετε συμβουλές.

Η κάθε ομάδα θα βρει την περιγραφή της δραστηριότητάς της στη διεύθυνση: ... (κάπου στην ΒΠ ή στο outreach.wikimedia.org)

Αναφορές (20 λεπτά)[edit]

Παράδειγμα:

Τέλος διαλείμματος! Πώς τα πήγατε; Έτοιμοι όλοι; Θα ήθελα να καλέσω κάποιον από μια ομάδα να μας εξηγήσει λίγο τι έχει να μας μάθει. Ποιος θα τολμήσει να έρθει πρώτα; Ελάτε εδώ μπροστά, μπορείτε να ανοίξετε τη σελίδα από εδώ...

... Υπάρχουν ερωτήσεις; Σχόλια;

Αξιολόγηση του εργαστηρίου (5 λεπτά)[edit]

Παράδειγμα:

Τώρα έχουμε φτάσει στο πιο σημαντικό (για μας τους διοργανωτές) μέρος του εργαστηρίου, κατά το οποίο μαθαίνουμε από εσάς τι σας ήταν χρήσιμο και τι θα έπρεπε να αλλάξουμε στο μέλλον. Όπως ξέρετε, αυτό το εργαστήριο είναι το πρώτο σε μια σειρά που θα διεξαχθεί παντού στην Ελλάδα φέτος, για να προσκαλέσουμε όλους να συνεισφέρουν στην Βικιπαίδεια.

Ας αρχίσουμε με τα θετικά: Τι σας άρεσε για το εργαστήριο; Τι κάναμε καλά και θα έπρεπε να τα κάνω και τις άλλες φορές;

Τι θα έπρεπε να αλλάξουμε λοιπόν; Κάτι δεν εξηγήσαμε καλά; Ήταν πολύ βαρετό, ή δεν μάθατε κάτι που θέλατε; Ο,τιδήποτε δεν σας άρεσε, τώρα πρέπει να μας το πείτε, διαφορετικά θα καταδικάσετε χιλιάδες άτομα να υποφέρουν παρακολουθώντας την ίδια παράσταση!

Ωραία! Ευχαριστούμε πολύ. Θα είμαστε εδώ στην αίθουσα για λίγο ακόμη αν έχετε ερωτήσεις, συμβουλές, σχόλια κλπ. Αν θέλετε να στείλετε email, μπορείτε να στείλετε μέσω του συνδέσμου αριστερά στη σελίδα χρήστης του καθενός: Χρήστης:Geraki, Χρήστης:Glavkos, Χρήστης:...(GG), Χρήστης:ArielGlenn. Καλή επιτυχία και πολλές επεξεργασίες στο μέλλον!

Τώρα θα δημιουργήσουμε άρθρο 3-4 παραγράφων.

Τι προτιμάτε, να γράψετε σε μικρές ομάδες όπως πριν, ή να χωριστείτε σε 2-3 ομάδες; ...

Έχουμε διαθέσιμα τα βασικά εργαλεία και στοιχεία: πώς να βρούμε θέματα για άρθρα, ποια θέματα είναι κατάλληλα, πώς να κάνουμε βασική μορφοποίηση, ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται για να δημιουργήσουμε άρθρο. Επίσης ξέρετε τι κερδίζετε με το να φτιάξετε λογαριασμό (κι έτσι θα αποφασίσετε αν θέλετε λογαριασμό ή όχι για αυτή την εργασία). Οπότε... πάμε!