Verifiability and Neutral point of view (Transcript, ca)

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search

Segurament heu sentit parlar de la Viquipèdia. És una enciclopèdia lliure online, escrita per voluntaris d’arreu del món. Però com poden alguns milers de persones construir juntes una enciclopèdia?

Be, primer de tot, Viquipèdia és un wiki, una web que qualsevol persona pot modificar. A la Viquipèdia és suficient un clic per canviar o crear un nou article. Però per restar a la Viquipèdia qualsevol contribució ha de respectar dues regles bàsiques.

La primera és la verificabilitat. Amb tants col·laboradors, els articles de la Viquipèdia han de basar-se en informacions publicades a fonts creïbles i reconegudes, com poden ser llibres i diaris. Exigir la citació garanteix que la informació dels articles sigui fiable i d'alta qualitat. Si no està verificat, no pot estar a la Viquipèdia. Per exemple, podeu escriure que la taxa d'atur dels EUA l’any 1935 va ser del 20,1%, però també cal citar la font d’aquesta dada perquè pugui romandre a la Viquipèdia. En aquest cas, nombrosos llibres d'història podrien ser fonts verificables.

La segona regla requereix la utilització d’un punt de vista neutral. Tot el material de la Viquipèdia ha de ser presentat de manera correcta i sense prejudicis, igual que qualsevol altra enciclopèdia. Això significa que Wikipedia no és un lloc per expressar les opinions personals.

Si per exemple vostè és un defensor de les vacunes i escriu "tots els pares han de vacunar als seus fills”. Desafortunadament, aquesta afirmació és parcial i segurament provocarà desacord. És una afirmació que no pot estar a la Viquipèdia. No obstant això, les opinions publicades pels experts poden ser inclosos. I si aquestes opinions són polèmiques entre elles, l'article ha de presentar totes les posicions importants, sense aprovar una sobre l'altra.

Per exemple, si diem que: "La vacunació de tots els nens dels estats units permetria estalviar unes 33.000 vides." I citem una font de confiança i contrastable és un fet que podem verificar. I si hi ha punts de vista oposat, també han d’ésser inclosos. Per exemple, una cita d'una font de confiança que digués "veus crítiques afirmen que les vacunes no han beneficiat de la salut pública" ajudaria a equilibrar l'article i el mantindria neutral.

Seguint aquestes dues regles, els col·laboradors poden respectar-se mútuament i ajudar a crear l’enciclopèdia lliure, l'enciclopèdia més gran de la història humana. Més informació a wikipedia.org i a viquipedia.cat