Verifiability and Neutral point of view (Transcript, hu)

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search

Valószínűleg már találkoztál a Wikipédiával. Ez a szabad internetes enciklopédia, melyet olyan emberek alkottak az egész világon, mint te vagy én. Lehet, hogy elcsodálkoztál azon, hogyan tud több ezer ember közösen összerakni egy enciklopédiát…

Nos, A Wikipédia egy wiki weboldal, egy olyan honlap amit bárki szerkeszthet. Szüval a Wikipédián a szerkesztés vagy új szócikk készítése kattintásra történik. Azonban, hogy ezek a közreműködések a Wikipédiában maradhassanak, két egyszerű szabályt kell követniük.

Az első az ellenőrizhetőség. A rengeteg szerkesztő mellett a Wikipédia szócikkeknek olyan publikált forrásokból származó információkra kell támaszkodnia, mint a könyvek vagy újságok – melyek a tény-ellenőrzésről ismertek.

Ezen források idézésének megkövetelése a szerkesztőktől a cikkekben és idézetekben biztosítja, hogy a Wikipédia cikke tényszerűek és jó minőségűek legyenek. Ha nincs ellenőrizve, nem lehet benne a Wikipédiában. Például, leírhatod, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta 20,1% volt 1935-ben, de ahhoz, hogy benne maradjon a Wikipédiában, hivatkoznod kell az adat forrására. Ebben az esetben számos történelemkönyv szolgálhat ellenőrizhető forrásként.

A második szabály előírja a semleges nézőpontot. Minden Wikipédiás anyagnak tisztességesnek és részrehajlás nélkülinek kell lennie, csakúgy mint bármely más enciklopédiának. Ez azt jelenti, hogy a Wikipédia nem a szerkesztők saját véleményének megosztására van.

Tegyük fel, hogy te a védőoltások szószólójaként azt írod, hogy „minden szülőnek be kellene oltatnia a gyerekeit.” Sajnos ez elfogult és bizonyos, hogy egyet nem értést fog kiváltani. Nem lehet benne a Wikipédiában. Azonban a És ha ezek a vélemények eltérnek, akkor a szócikknek be kell mutatni az összes jelentős véleményt anélkül, hogy az egyiket a másik fölött valónak nyilvánítana.

Például, ha azt írjuk, hogy „Az amerikai gyerekek beoltása a becslések szerint évente 33 000 életet ment.” és ehhez egy jó hírű forrást hivatkozunk, akkor ez egy ellenőrizhető tényállítás.

És ha van egy ellenkező nézet, ezt is be kell mutatni. Például, egy jó hírű forrás azon állításának idézése, hogy „a kritikusok szerint a védőoltások soha nem járultak hozzá a közegészséghez” segít a szócikk kiegyensúlyozásában és semlegessé tételében.

Ezen két szabály követésével a szerkesztők tisztelhetik egymást és hozzájárulhatnak az emberi történelem legnagyobb enciklopédiájának, a szabad enciklopédiának a létrehozásához. Tudj meg többet a wikipedia.org oldalon.