WikiArS/assignments/Amfiteatre romà de Barcelona
This is an assignment created by * ( · ) that gives orientation and references to create an image or file that is necessary for Wikipedia or for some Free Knowledge project. |
|
Assignment: Amfiteatre romà de Barcelona
Briefing
Pretenem fer una recreació (imaginativa, sí, però creïble i històricament plausible) d'un hipotètic amfiteatre romà de Barcino. Se suposa que estava ubicat a l'actual barri de Ribera, al voltant de l'església paleocristiana de Santa Maria de les Arenes, que després fou substituïda per l'actual Santa Maria del Mar.
Specifications
Caldria superposar la imatge virtual de l'amfiteatre sobre la real de la ciutat actual, potser com una transparència, bàsicament les línies mestres, sobre la fotografia del barri, a vista d'ocell (no pas zenital). No interessa concretar excessivament el dibuix de l'edifici desaparegut, ja que no existeix cap indici de com degué ser, realment, sinó només una suposició força aproximada de les seves dimensions i l'esquema típic de tots els amfiteatres de l'Imperi Romà. Tot i que ens interessa bàsicament la recreació de l'edifici, no podem perdre de vista l'entorn actual del barri, per tal de conservar la perspectiva d'allò que existí i d'allò que existeix, i facilitar la visualització d'aquesta transformació i d'aquesta "presència" per part de l'espectador del nostre temps.
Sources and references
Tot el que sabem del tema es pot trobar en aquesta publicació: Sales Carbonell, Jordina, Santa María de las Arenas, Santa María del Mar y el anfiteatro romano de Barcelona, a Revista d'Arqueologia de Ponent, núm. 21, pp. 61-74, Universitat de Lleida, 2011, ISSN: 1131-883-X. S'hi pot accedir aquí. També seria recomanable visitar altres amfiteatres conservats, com, per exemple, el de Tarragona, que també conté una església votiva paleocristiana, com és el nostre cas (ara bé, a Tarraco l'amfiteatre es recolza en el vessant d'una muntanya, mentre que a Barcino tot l'entorn és una plana litoral sense cap elevació). Per tant, una altra visita recomanable seria a l'amfiteatre de Leptis Magna, a Líbia, construït en una duna fosilitzada, arran de mar, pel fet que l'autora de la tesi considera que és el més proper a la idea que té de com debia ser l'amfiteatre de Barcino.
Wikipedia related pages
ca:Amfiteatre romà de Barcelona
Reference images by content
-
Una referència per a l'estructura bàsica dels amfiteatres romans
-
Amphitheater of Leptis Magna
-
Leptis Magna, el cas més semblant a com seria Barcino, en una duna a prop del mar
-
Amphitheater - arena entry
- A la tesi referenciada hi ha diverses il·lustracions que serveixen de referències.
- A Commons hi ha imatges de diversos amfiteatres que podrien ser més o menys semblants al de Barcino:
Wikimedia Commons has media related to: Amphitheatre
Format
If you create the illustration on paper:
- Recommended minimum size: DIN A5 (landscape, horizontal). Photographs of illustrations must be studio photographs. Scans of illustrations must be high-quality, sharp and high-resolution.
- Digitized PNG files must not be compressed.
If you create the illustration as a bitmap:
- Approximate minimum size of the file to be published: 1800 x 1270 pixels (more than 2 Mpx). Approximate recommended size: 2500 x 1764 (more than 4 Mpx). More is better.
- Maximum file size: 100 MB.
If you create a vector graphic (preferable), use the standard SVG format.
Image display guidelines:
- Approximate image display dimensions on description page: 718 x 500 pixels.
- Approximate image display dimensions in a Wikipedia article: 500 x 348 pixels.
Keep in mind the approximate display dimensions to ensure that the illustration has an appropriate level of detail for its publication context.
Potential advisers
Experts or knowers of this knowledge area that are available to guide the graphic creator, oversees the process of creation and supervise the image before to publish.
- ( · ); Catalan, Spanish; Barcelona.
- Dr. Jordina Sales Carbonell; Catalan, Spanish, Italian; Barcelona.