WikiArS/assignments/Diagrames de cicles biogeoquímics

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search


This is an assignment created by Dvdgmz (talk · contribs) that gives orientation and references to create an image or file that is necessary for Wikipedia or for some Free Knowledge project.
This assignment is done

  • Type of resource: Diagrama, il·lustració
  • Scope: Ecology
  • Allocated to:
    Anabel o Raquel (Llotja)
  • Status:
    YesY Done


Assignment language:ca

Assignment: Diagrames de cicles biogeoquímics: nitrogen i oxigen

Briefing

Realitzar els diagrames del cicle de l'oxigen i del cicle del nitrogen que substitueixin aquest i aquest, corregint-los i actualitzant-los segons els coneixements actuals i buscant una manera de fer-los gràficament clars i atractius combinant il·lustració amb fletxes i altres elements d'un diagrama infogràfic.

Flux oxígen, esquema actual
Flux hidrogen, esquema actual
  1. Cicle oxigen. El diagrama actual no té en compte l'oxigen que alliberen a l'atmosfera els microbis fotosintètics del plàncton. Amb un 1% de la biomassa fotosintètica del planeta, el fitoplàncton fixa pràcticament la mateixa quantitat de CO2 que totes les plantes de la Terra. Caldria fer de nou aquesta imatge incorporant aquest aspecte, millorant-lo gràficament i fent-lo en format vectorial. Vegeu entrada al blog lectoracorrent.
  2. Cicle del nitrogen Caldria ampliar l'esquema actual per incloure-hi una fase que fa poc que es coneix (uns quinze anys) en què l'amoniac és oxidat de manera anaròbica. El procés s'anomena 'anammox' (de l'anglès ANaerobic AMMonium OXidation). L'esquema es pot veure aquí: http://www.pnas.org/content/suppl/2007/03/30/0611081104.DC1/11081Fig9.jpg A banda d'això aquest diagrama es força millor que l'altre i pot servir de model. De fet es pot partir d'un redisseny d'aquest conservant-ne algunes coses i a partir d'això fer l'altre.
  3. Extensió de l'encàrrec: en cas de disposar de més temps de pràctiques el que es farà és una de les opcions següents:
    1. ampliar una part d'un dels diagrames per explicar en un altre diagrama més concretament un dels processos, com ara el paper del fitoplàncton o l'anammox.
    2. seguint el mateix model fer un altre diagrama de cicle biogeoquímic, com el del carboni

Inicialment cal fer una revisió i recopilació d'exemples de com s'han representat els cicles de l'oxigen i el nitrògen, tant a nivell científic com de divulgació o didàctic, valorant quines poden ser les millors solucions visuals per a una enciclopèdia.

El resultat ha de ser una proposta que pugui servir com a model per a representar altres cicles biogeoquímics per a Viquipèdia.

Specifications

L'assessora donarà específicacions més precises per als diagrames escollits. La estudiant farà servir aquesta secció i les següents de l'encàrrec per anar recollint, referenciant o enllaçant la documentació que utilitzi.

Sources and references

Reference images by content


Format

If you create the illustration on paper:

  • Recommended minimum size: DIN A5 (landscape, horizontal). Photographs of illustrations must be studio photographs. Scans of illustrations must be high-quality, sharp and high-resolution.
  • Digitized PNG files must not be compressed.

If you create the illustration as a bitmap:

  • Approximate minimum size of the file to be published: 1800 x 1270 pixels (more than 2 Mpx). Approximate recommended size: 2500 x 1764 (more than 4 Mpx). More is better.
  • Maximum file size: 100 MB.

If you create a vector graphic (preferable), use the standard SVG format.

Image display guidelines:

  • Approximate image display dimensions on description page: 718 x 500 pixels.
  • Approximate image display dimensions in a Wikipedia article: 500 x 348 pixels.

Keep in mind the approximate display dimensions to ensure that the illustration has an appropriate level of detail for its publication context.

Potential advisers

Experts or knowers of this knowledge area that are available to guide the graphic creator, oversees the process of creation and supervise the image before to publish.