WikiArS/assignments/Representació de dones de Tàrraco 2015-2016

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search


This is an assignment created by My main page on ca.wiki: w:ca:Usuari:Lluis_tgn that gives orientation and references to create an image or file that is necessary for Wikipedia or for some Free Knowledge project.
This assignment is done

Assignment language:ca

Assignment: Representació de dones de Tàrraco 2015-2016

Briefing

Un dels àmbits de la historiografia que ha mostrat un desenvolupament més notable en els darrers temps ha estat el dels estudis de gènere, amb la voluntat de rellegir la història en clau femenina, revisant el paper de les dones en els processos històrics i, al mateix temps, facilitant instruments per a poder replantejar el coneixement de l'evolució històrica en el seu conjunt. En aquest marc, la historiadora Mª Carmen Delia Gregorio està portant a terme l'estudi de les dones de Tàrraco, a través de la rica epigrafia que es conserva, procedent d'aquesta ciutat romana.

Specifications

Es proposa la representació d'una selecció de dones –Fabi Protis y Porcia Flaminina (mare i filla); Faustina (senyora de la Vil·la romana dels Munts al segle II dC junt amb el seu marit Caius Valerius Avitus); Ceyonia Máxima Acorista. (lliberta de Ceyonia Plaucia, germana de l'emperador Luci Ver); Juvencia Paula, mare de Juvenco, llibert de la família de l'emperador i de l'emperadriu); Beata Tecla, (cristiana i religiosa, “verge consagrada a Crist”)–, que van formar part de la societat de Tàrraco i que es coneixen a partir de la epigrafia llatina. Aquesta representació es farà a partir de les dades que proporcionen les inscripcions, prenent com a referents la iconografia de l'època i la informació facilitada pels texts clàssics.

Sources and references

 • Visita de coneixement i treball a la Vil·la romana dels Munts (Altafulla) i a la sala dedicada a la Vil·la romana dels Munts del MNAT (Plaça del Rei, 5. Tarragona)
 • Estudis científics sobre les inscripcions de Tàrraco de Mª Carmen Delia Gregorio.
 • Fitxa de les inscripcions: Fabia Protis y Porcia Flaminina (MNAT P-1); Faustina (MNAT 45207); Ceyonia Máxima Acorista.(Inv. MNAT P-130); Juvencia Paula, (MNAT P-200); Beata Tecla (MNAT 45138).
 • Observació directa i imatges de les peces.
 • Estudis científics sobre les inscripcions de Tàrraco, referides a dones, de Mª Carmen Delia Gregorio.
 • Imatges d'escultures, pintures, monedes, etc. de l'època sobre dones romanes.
 • Publicacions sobre les dones romanes amb alguns estudis reconstructius. Entre d'altres els estudis de Francesca Cenerini (La donna romana, Dive e Donne...); Javier del Hoyo (La importancia de la mujer hispanorromana en la Tarraconense y Lusitania a la luz de los documentos epigráficos. Aspectos religiosos y socioeconómicos, Universidad Complutense de Madrid,1987); Henar Gallego Franco (Femina dignissima. Mujer y sociedad en Hispania antigua, Universidad de Valladolid, 1991); Mª Dolores Mirón Pérez: Mujeres, religión y poder: el culto imperial en el Occidente Mediterráneo, Universidad de Granada,1996) o La femme romaine au début de l'empire de François Gilbert i Danielle Chastenet d'Ed. Errance, 2007.Format

If you create the illustration on paper:

 • Recommended minimum size: DIN A5 (landscape, horizontal). Photographs of illustrations must be studio photographs. Scans of illustrations must be high-quality, sharp and high-resolution.
 • Digitized PNG files must not be compressed.

If you create the illustration as a bitmap:

 • Approximate minimum size of the file to be published: 1800 x 1270 pixels (more than 2 Mpx). Approximate recommended size: 2500 x 1764 (more than 4 Mpx). More is better.
 • Maximum file size: 100 MB.

If you create a vector graphic (preferable), use the standard SVG format.

Image display guidelines:

 • Approximate image display dimensions on description page: 718 x 500 pixels.
 • Approximate image display dimensions in a Wikipedia article: 500 x 348 pixels.

Keep in mind the approximate display dimensions to ensure that the illustration has an appropriate level of detail for its publication context.

Potential advisers

Experts or knowers of this knowledge area that are available to guide the graphic creator, oversees the process of creation and supervise the image before to publish.

 • Francesc Tarrats Bou, director del MNAT
 • Montserrat Perramon, Josep Anton Remolà i Pilar Sada, conservadors del MNATSee also