WikiArS/rsc/Advisers brochure/text ca Amical

From Outreach Wiki
< WikiArS‎ | rsc
Jump to navigation Jump to search

Outer sheet[edit]

Front page[edit]

Guia
de l'assessor
expert
Coneixes bé un tema científic, històric, tècnic... ? Vols assessorar els estudiants?
Coneixement!
Des de Wikimedia fem de Viquipèdia i altres projectes de coneixement lliure un mitjà per fer més accessible el coneixement humà en un procés obert a la participació de tothom.
Imatges!
Per això cal treballar els continguts partint de bones fonts i a vegades calen imatges per fer comprensible un fenomen, un concepte, un procés o per complementar una informació escrita.
Què pots fer?!
Si coneixes bé un tema pots ajudar als estudiants d'art i disseny a fer això possible assessorant-los en la producció de gràfics.
La iniciativa wikiArS involucra les escoles d'art i disseny en les fites de coneixement lliure del moviment Wikimedia, buscant formes de participació que siguin útils per als estudiants i suposin una aportació al bé comú.

https://outreach.wikimedia.org/wiki/WikiArS

Back page[edit]

Els gràfics es publiquen a Wikimedia Commons alliberant-ne els drets de reproducció i de creació d'obres derivades; de manera que poden ser utilitzats a Viquipèdia i a altres projectes lliures com Viquillibres o Wikispecies. També es poden utilitzar a qualsevol altra publicació citant-ne l'autor i respectant-ne la llicència.
Fitxa d'autoria i descripció
Plantilla que l'agrupa amb les altres contribucions de wikiArs
Llicència que dóna els permisos d'ús
Quan es fa servir en algun projecte de Wikimedia apareix un enllaç aquí
Les categories endrecen els fitxers per fer-los trobables.

Posa't en contacte wikimedia.cat <educacio@wikimedia.cat>

Disseny: Dvdgmz CC-by 3.0es - Imatges dels seus autors, reconeixement i llicència al text de peu Les marques són propietat de Wikimedia Foundation

Inner sheet[edit]

Procés d'assessorament
En aquesta pàgina es mostra un esquema tipus del que sol ser el procés d'assessorament assenyalant en verd les etapes en que caldrà la teva intervenció.
Aquest procés pot variar en funció del tipus d'encàrrec o del que acordeu amb l'escola, amb Wikimedia o amb altres institucions implicades en el projecte concret.


wikimedista
expert
encàrrec
wikimedista
Es pot fer?
És útil acadèmicament?
Cal adaptar-lo?
professor
estudiant
wikimedista
orientacions
llicència i context
estudiant
documentació i orientacions tema
expert
esbossos
professor
ajuda tècnica gràfica
estudiant
correcció errors
expert
versió acabada
estudiant
vist-i-plau o correccions
expert
publicació
al fons Wikimedia Commons
wikimedista
com categoritzar
difusió comunitat
estudiant
revisió descripció
suggerir categories
expert


Què pots assessorar?
Què fa falta a Viquipèdia?
Pensa en quin tema pots assessorar i parla-ho amb la teva persona de contacte de Wikimedia. Busqueu què necessita Viquipèdia en el teu camp que puguis ajudar a fer. Millor si és un tema del que ja hi ha articles escrits.

https://outreach.wikimedia.org/wiki/WikiArS/assignments/ca

Definir un encàrrec
Heu de definir un encàrrec descrivint què cal fer i què prendre com a referència. Hi ha una plantilla amb pautes per fer-ho. El publicareu a Wikimedia Outreach
Informació i documentació
L'estudiant ha d'entendre bé el que ha d'il·lustrar i tenir prou referents per sortir-se'n. Explica-li el tema, respon als seus dubtes, orienta'l sobre on pot documentar-se. Dóna-li imatges o esquemes de referència.
A vegades l'encàrrec consisteix en fer un gràfic divulgatiu a partir de gràfics científics. Sovint hi ha imatges divulgatives similars que també poden servir de model.
Revisió i correccions
Seguint el procediment que hageu acordat (reunions, seguiment online) caldrà que supervisis la feina de l'estudiant, resolent dubtes i corregint possibles errors d'interpretació. En alguns casos caldrà una validació preliminar abans d'afrontar els acabats de la il·lustració.
Validar
És molt important que donis el vist-i-plau a la versió final abans no es publiqui.
Si hi ha errors demana que es corregeixin i que et presentin una nova versió per a validar.
Que la imatge es pugui trobar i sigui útil
Perquè sigui útil és important que la imatge publicada a Wikimedia Commons estigui ven descrita i categoritzada. Potser l'estudiant necessitarà la teva ajuda per fer-ho.
A la descripció es posarà també que n'has assessorat la creació i s'hi pot incloure la referència a una font que considereu especialment rellevant per la interpretació o hipòtesi adoptada.