WikiArS/rsc/Students brochure/text ca Amical

From Outreach Wiki
< WikiArS‎ | rsc
Jump to navigation Jump to search

Outer sheet[edit]

Front page[edit]

Guia
de l'estudiant
Contribuint a Viquipèdia estàs fent una aportació a un bé comú
La iniciativa wikiArS involucra escoles d'art i disseny en les fites de coneixement lliure del moviment Wikimedia, buscant formes de participació que siguin útils per l'aprenentatge dels estudiants i suposin una aportació a un bé comú del qual tothom se'n pot beneficiar.
El coneixement lliure necessita la participació de tots i calen imatges que complementin els continguts escrits. Aportant gràfics passes a formar part de la comunitat de creadors de Wikimedia Commons i a tenir una audiència massiva de persones que poden veure i utilitzar el teu treball.

https://outreach.wikimedia.org/wiki/WikiArS

Llicència lliure
· Les imatges s'han de publicar fent servir una llicència lliure que permeti qualsevol tipus d'ús (inclús el comercial i la creació d'obres derivades).
· S'admeten dos tipus de llicència: la copyleft o lliure robusta (Creative Commons Reconeixement Compartir Igual és la recomanada) que obliga a mantenir la mateixa llicència en qualsevol ús que se'n faci; i la lliure permissiva que només demana reconeixement d'autoria.
· Participar a wikiArS implica que acceptis alliberar la teva contribució en aquestes condicions i per tant implica també un acte de generositat per part teva. Segurament t'has beneficiat en algun moment de Viquipèdia, les persones que l'escriuen alliberen les seves aportacions, de la mateixa manera es demana que ho facin els qui hi aporten gràfics.
Pregunta qualsevol dubte que tinguis sobre llicències i drets d'autor al teu tutor de Wikimedia

Back page[edit]

Distincions
Un cop publicat el teu treball pots presentar-lo com a candidat a alguna de les distincions que vota la comunitat de Wikimedia. Són una bona manera de conèixer la opinió d'altres creadors i editors sobre el que has fet.
Imatge del mes a Viquipèdia
Cada mes els editors de la Viquipèdia en català destaquen una imatge carregada el mes anterior.
http://ca.wikipedia.org/wiki/VP:IM
Valued Image
La comunitat de Wikimedia Commons distingeix aquelles imatges que són valuoses per ser les úniques lliures en el seu àmbit.
http://commons.wikimedia.org/wiki/COM:VI
Quality Image
La comunitat de Wikimedia Commons distingeix les imatges d'alta qualitat tècnica, artística i divulgativa.
commons.wikimedia.org/wiki/COM:QI
Featured Picture
La comunitat de Wikimedia Commons distingeix entre les imatges de qualitat aquelles que destaquen pel seu "efecte uau!".
commons.wikimedia.org/wiki/COM:FP
Wikis germanes
Hi ha diversos projectes wiki lliures vinculats a Viquipèdia on també pots contribuir.
Wikispecies és un directori d'organismes vius o extingits on també calen imatges.
Viquillibres és un projececte per a continguts amb estructura de llibre dirigits a diferents nivells educatius.
Wikivoyager és una guia de viatges creada col·laborativament.
I n'hi ha d'altres.
Il·lustracions de Carol Gutíerrez (edRa) pel Viquillibre per infants sobre els cristalls de la mina de Naica

CC-by-sa 3.0 - Featured Picture a Commons.

Atenció
Vectorial i qualitat
Preferim gràfics vectorials i si són de mapa de bits mínim 2 i millor més de 4 Megapíxels.
Si treballes en paper mira que no sigui textu-rat, escaneja amb qualitat, bé de color i enfoc.
Retrats
Si el teu encàrrec és fer retrats de personalitats públiques has d'aconseguir la semblança sense que el teu dibuix pugui ser considerat una obra derivada de cap obra protegida precedent (fotos, vídeos). Fes molts esbossos fins a fer-te teu el personatge. Fes-lo informatiu, que no sigui caricatura.

Posa't en contacte wikimedia.cat

Disseny: Dvdgmz CC-by 3.0es - Imatges dels seus autors, reconeixement i llicència al text de peu Les marques són propietat de Wikimedia Foundation

Inner sheet[edit]

Encàrrec i tutoria
Rebràs un encàrrec que estarà definit en una pàgina del wiki Wikimedia Outreach. Aquesta serà també la teva pàgina de treball on posar enllaços i referències a la documentació que trobis.
L'encàrrec pot ser individual o per a un grup d'estudiants en funció de la seva complexitat o del tipus de participació de la teva escola.
Hi haurà un membre d'Amical Wikimedia o de la comunitat wikimedista que serà el teu tutor. Li pots demanar ajuda en tot allò relacionat amb donar-te d'alta, publicar, drets d'autor i incorporació del gràfic a Viquipèdia. També és la persona que acompanyarà tot el procés, a l'inici de la teva col·laboració establireu les formes de seguiment per part seva.
Un professor de la teva escola serà la persona de referència pel que fa a consultes tècniques, artístiques o per comentar solucions gràfiques.
I depenent del tipus d'encàrrec, pots tenir un assessor científic o temàtic que t'orientarà per documentar-te, et farà correccions i a qui hauràs de demanar validació abans de publicar.

https://outreach.wikimedia.org/wiki/WikiArS/assignments/ca

Procés de treball
En començar la col·laboració s'acordarà un calendari i les fases del procés.
Periòdicament hauràs d'informar dels teus avenços de la forma que s'hagi acordat fer-ho que pot ser per correu electrònic, omplint una fitxa o en reunions de seguiment. Segurament caldrà que enviis esbossos o versions de treball per corregir o comentar.
Estàs creant imatges divulgatives i cal que et submergeixis bé en el tema per a saber-lo explicar visualment. Qüestiona't qualsevol decisió gràfica o de representació visual i mira de resoldre els dubtes que et puguin sorgir per a que la teva aportació no tingui errors.
Esbossos i fragment de la il·lustració acabada d'un Chaptalmalania de D.Fernández (Llotja) assessorat per A.I.Spearing.
CC-by-sa 3.0
Assessorament expert
En encàrrecs d'il·lustració científica, reconstrucció històrica i altres gràfics divulgatius comptem amb la col·laboració de persones expertes per assessorar-te. S'establirà un calendari de reunions o de contactes online amb l'assessor perquè revisi els teus esbossos i versions de treball o resolgui els teus dubtes sobre el tema. Caldrà el seu vist-i-plau per publicar la versió final.
Publicació
Wikimedia Commons és un repositori de fitxers multimèdia i alhora un wiki que acull una comunitat de creadors gràfics i audiovisuals. És el lloc on hauràs de publicar la teva contribució.

https://commons.wikimedia.org/wiki/Campaign:wikiArS

Per publicar faràs servir una versió de l'auxiliar de càrrega (UploadWizard) adaptat expressament a wikiArS.
Al formulari hauràs de posar el nom de la teva escola i de l'entitat Wikimedia implicada.
Hi ha una part de descripció que cal fer bé perquè la imatge sigui útil a qui l'hagi d'utilitzar, consulta com fer-ho. Tradueix la descripció (o demana ajuda per fer-ho) a tantes llengües com puguis. També és molt important posar les categories adequades per classificar la imatge.
Si la teva aportació inclou o transforma una o vàries imatges lliures d'altres autors se'n considerarà una obra derivada i ho hauràs de posar al formulari.
Un cop publicada insereix la imatge als articles de Viquipèdia on sigui útil. Consulta-ho al tutor.


encàrrec
professor
wikimedista
estudiant
wikimedista
orientacions
llicència i context
estudiant
documentació i orientacions tema
expert
esbossos
professor
ajuda tècnica gràfica
estudiant
correcció errors
expert
versió acabada
estudiant
vist-i-plau o correccions
expert
publicació
al fons Wikimedia Commons
wikimedista
com categoritzar
difusió comunitat
estudiant
revisió descripció
suggerir categories
expert
ús
Utilitzar a la Viquipèdia
i/o altres wikis
Nominar per a distincions