Jump to content

WikiArS/rsc/poster commons/text/cat

From Outreach Wiki
Text from the Wikimedia Commons poster [1] of wikiArS exhibition in Catalan to translate

On Viquipèdia desa i comparteix les imatges Wikimedia Commons, un repositori de fitxers gràfics, de vídeo i d'àudio lliures. I també una comunitat de creadors.

Il·lustrar i explicar visualment Una enciclopèdia se serveix d'imatges per il·lustrar els continguts i també per fer-los més comprensibles. Les imatges que apareixen als articles de Viquipèdia estan desades a Wikimedia Commons des d'on es comparteixen per a totes les llengües i des d'on també es poden descarregar per reutilitzar-les en altres projectes. Moltes són imatges antigues de les quals els drets d'autor han expirat: obres d'art, gravats i documents de tota mena. D'altres són aportacions de fotògrafs, il·lustradors, dissenyadors i altres creadors gràfics.

Dibuix i anotacions a ploma d'un rinoceront fets per Albrecht Dürer el 1515

Famós gravat que va fer Albrecht Dürer (1471 - 1528) el 1515 sense haver vist mai un rinoceront, a partir del dibuix d'un artista desconegut i de descripcions escrites. Conté algunes imprecisions que es van mantenir en imatges basades en aquesta. Està al Museu Britànic però el seu ús és al Domini Públic perquè els drets fa temps que han expirat.

Gravat fet per Hans Burgkmair (1473-1531), també el 1515, a partir de les mateixes fonts que Dürer, sense haver vist un rinoceront en viu.

Gravat inspirat en el rinoceront de Dürer fet per David Kandel (1520-1592) el 1550.

Patrimoni cultural gràfic i artístic Gràcies a la iniciativa GLAMwiki molts museus, arxius i institucions culturals estan fent que les obres d'art i el material gràfic que està al domini públic sigui accessible i estigui disponible per ser reproduït i re-utilitzat en els projectes de coneixement lliure de Wikimedia.

Creació gràfica Tot i que encara són poques si les comparem amb les fotografies i amb les obres antigues, va creixent el nombre d'il·lustracions i gràfics de creació pròpia aportats pels seus autors o per editors i institucions que en tenen els drets. La iniciativa wikiArS aposta per involucrar en aquests procés als creadors que s'estan formant.

Gimli, personatge de ficció de El Senyor dels Anells de Tolkien, dibuixat per Jesica León, estudiant de Llotja.

Dibuix esquemàtic d'un cloroplast creat per Kelvinsong i traduït al català per Imartin6

Escut de Miera (Cantàbria) creat per Rodelar. Hi ha moltes aportacions a Commons en el camp de la vexil·lologia i l'heràldica per crear escuts que s'utilitzen en articles sobre poblacions o entitats polítiques i administratives, actuals o històriques.

Esquema evolutiu creat per Mariana Ruiz (LadyOfHats)

Diagrama de l'aparell digestiu creat per Mariana Ruiz (LadyOfHats) amb rètols traduïts al japonès per Hatsukari715.

Mil·lions de fotos. La major part de les imatges que hi ha a Commons són fotografies. Al voltant del fons multimedia s'ha congregat una comunitat de fotògrafes professionals i aficionats que hi col·labora assíduament. S'organitzen trobades, sortides i concursos per retratar coses que falten a Viquipèdia.

Església de Sant Martí de la Cortinada, declarada Patrimoni Cultural a Andorra. Fotografia de Maria Rosa Ferre, finalista del concurs Wiki Loves Monuments 2012

Imatges lliures per a una enciclopèdia lliure Totes les persones que escriuen a Viquipèdia accepten que la seva contribució formi part d'una obra col·lectiva que es distribueix amb una llicència copyleft. Això vol dir que qualsevol persona o entitat pot prendre els continguts de l'enciclopèdia i reproduir-los lliurement o transformar-los, fins i tot per a finalitats comercials, mentre mantingui la mateixa llicència. Les imatges que hi ha als articles també han de ser lliures, per no entorpir aquesta possibilitat. Per això, igual que els qui escriuen, els qui creen imatges les alliberen amb una llicència lliure que permeti tant la reproducció com la creació d'obres derivades per a qualsevol tipus d'ús. Wikimedia Commons admet imatges que estan al Domini Públic (perquè els drets han expirat o perquè estan fora dels límits del que es pot protegir), així com imatges amb llicències lliures permissives (només es reserva el reconeixement de l'autoria) i lliures robustes (també dites copyleft, demanen mantenir la mateixa llicència en tots els usos i transformacions).

La iniciativa wikiArS involucra les escoles d'art i disseny en les fites de coneixement lliure del moviment Wikimedia, buscant formes de participació que siguin útils per als estudiants i suposin una aportació al bé comú.