Jump to content

WikiArS/rsc/poster geo-MSC/text/cat

From Outreach Wiki
Text from the Geology (Messinian Salinity Crisis) poster [3] of wikiArS exhibition in Catalan to translate

Crisi del Messinià a la Viquipèdia Una experiència de creació gràfica, assessorament científic i copyleft per explicar visualment l'assecament i re-inundació de la Mediterrània fa 6 milions d'anys.

Crisi de salinitat Fa entre 6 i 5,3 milions d'anys la Mediterrània es va assecar degut a la seva desconnexió amb l'oceà Atlàntic. L'evaporació va donar lloc a grans acumulacions de sal en el seu fons en un procés conegut com a Crisi de salinitat del Messinià que durà 700.000 anys i acabà amb la seva abrupta re-inundació en obrir-se l'Estret de Gibraltar.

Repte gràfic En Pau Bahí, estudiant de Llotja en pràctiques a Amical Wikimedia durant el curs 2011-12 va assumir el repte de representar aquest procés. Per això va comptar amb l'assessorament de Daniel Garcia-Castellanos, investigador de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC) que li va proporcionar documentació i va corregir i validar les imatges abans de la seva publicació.

7 milions d'anys. Restricció dels canals d'intercanvi entre l'Atlàntic i la Mediterrània. La presència de diversos canals i la seva profunditat permetia mantenir la salinitat de la Mediterrània a nivells normals, com passa avui en dia gràcies als corrents de l'Estret de Gibraltar, compensant el dèficit hídric de la Mediterrània que rep menys aigua dels rius de la que evapora la seva superfície.

6 milions d'anys. L'aixecament de l'Arc de Gibraltar va restringir el pas d'aigua a un sol canal, aquest flux entrant d'aigua va produir prou erosió perquè el canal es mantingués malgrat el continuu aixecament de la serralada bètica. El tancament de la resta de canals va causar la hipersalinitat. La vinyeta mostra l'aixecament de l'Arc de Gibraltar entre la zona bètica i la del Rif. També mostra com un tros de la litosfera es subsumeix en el mantell mentre part del magma més fos puja per esquerdes en l'escorça.

5,96 milions d'anys. Tancament de l'estret i dessecament. Els rius - (B) i (C) - que anteriorment drenaven l'aigua cap a la Mediterrània, van escavar en els marges continentals profunds congostos erosius; (D) l'evaporació va abaixar el nivell del mar més de 1000 metres duent a la saturació de la sal en les seves aigües i a la precipitació de capes de sal de més de 2 kilòmetres de gruix; (E) a les parts més profundes del mar hi van quedar llacs on s'evaporava l'aigua recollida de la conca mediterrània. La vinyeta recrea el trànsit de mamífers, com els camèlids i els jerbus petits, a través de Gibraltar.

5,3 milions d'anys. Reinundació de la Mediterrània per aigües atlàntiques que posà fi a la Crisi de Salinitat del Messinià. L'entrada d'aigua es va produir a través de l'estret de Gibraltar (A) i al omplir la conca mediterrània occidental passà a inundar la oriental, probablement a través de l'actual estret de Sicília (F)

El dret de transformació, màgia del copyleft Per fer un vídeo sobre la Crisi de salinitat, Federica Brigida, estudiant d'Erasmus al Grau de Publicitat i Relacions Públiques de la Universitat de Cádiz durant el curs 2012-13 va combinar els gràfics creats per Pau Bahi amb una animació, també copyleft, creada per Manolo Mantero i Daniel García-Castellanos. Va animar alguns passos i va introduir textos i elements senyalitzadors per dirigir la vista de l'espectador allà on passen coses en cada moment. Les llicències lliures dels materials de partida li van permetre crear una obra derivada amb la mateixa llicència.

Valued Image Set Aquesta seqüència gràfica és considerada a Wikimedia Commons la col·lecció més valuosa d'imatges en el seu àmbit.

La inciativa wikiArS involucra les escoles d'art i disseny en les fites de coneixement lliure del moviment Wikimedia, buscant formes de participació que siguin útils per als estudiants i suposin una aportació al bé comú.