WikiArS/rsc/poster science-zoo/text/cat

From Outreach Wiki
< WikiArS‎ | rsc
Jump to navigation Jump to search
Text from the Scientific illustration (Animals) poster [n] of wikiArS exhibition in Catalan to translate

Il·lustració científica d'animals Una experiència lligada al Viquiprojecte Mamífers que ha proveït a Viquipèdia d'il·lustracions d'animals extints o rars.

Chapalmalania En David Fernández va fer la il·lustració d'aquest mamífer extint emparentat amb l'ós rentador i els coatins del qual s'han trobat restes a Amèrica del Sud. La reconstrucció s'ha hagut de fer a partir de la informació i restes conegudes.

Quality Image És considerada una imatge de qualitat Wikimedia Commons.

Fossa de les cavernes ( Cryptoprocta spelea ) En Daniel Burch va fer la il·lustració d'aquest mamífer extint de Madagascar, molt semblant morfològicament a les fosses actuals però de mida més gran.

Tadeosaure ( THadeosaurus ) En Miquel Borrull va fer la il·lustració d'aquest rèptil extint del qual s'han trobat fòssils a Madagascar. La reconstrucció s'ha fet a partir d'imatges d'aquests, de les espècies similars vivents i de la informació disponible sobre la seva morfologia.

Miniopterus manavi L'Edgar Sánchez va fer la il·lustració d'aquest rat-penat de Madagascar del qual hi ha molt poques fotografies. Es va crear una il·lustració recreant l'animal viu en actitud de vol i amb una imatge en primer pla per mostrar-ne els detalls morfològics.

Viquiprojecte:Mamífers impulsa la creació i millora de la qualitat de les entrades sobre mamífers (vius o extints) a la Viquipèdia en català. En aquesta tasca s'identifiquen molts articles pels quals no hi ha imatges, les imatges no són lliures o no són adequades per informar sobre les característiques de l'animal descrit.

Creació de les il·lustracions Quatre estudiants d'il·lustració de Llotja en pràctiques a Amical Wikimedia van crear esbossos a partir de la documentació disponible fins a aconseguir re-crear els animals i a partir d'aquí van fer la imatge final incorporant color, textura i detalls. L'Alistair Ian Spearing, traductor científic i actiu impulsor del Viquiprojecte:Mamífers (Usuari:Leptictidium) els va assessorar aportant informació, fent correccions i donant la validació final. En aquest procés els estudiants van comptar també amb les orientacions del seu professor d'il·lustració científica Luís Casado.

Viquipèdia, wikipedies i Wikispecies Les il·lustracions creades poden ser utilitzades en la Wikipedia en qualsevol llengua i també es fan servir a Wikispecies, un altre projecte de Wikimedia per crear un directori de totes les formes de vida.

La iniciativa wikiArS involucra les escoles d'art i disseny en les fites de coneixement lliure del moviment Wikimedia, buscant formes de participació que siguin útils per als estudiants i suposin una aportació al bé comú.