Edit-a-thons

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Edit-a-thon and the translation is 100% complete.
Ini ialah foto edit-a-thon Wikipedia di Mexico. Edit-a-thons boleh dijalankan dalam pelbagai bahasa. Terdapat lebih 100 edisi bahasa Wikipedia, dan beberapa projek Wikimedia adalah berbilang bahasa.

edit-a-thon (secara alternatif dieja "editathon") ialah satu atau lebih acara di mana orang bekerja bersama secara peribadi atau dalam talian untuk membina kandungan pada wiki. Edit-a-thons boleh menjadi sangat tidak formal atau sangat berstruktur; ia boleh direka bentuk terutamanya sebagai acara jangkauan (untuk menarik masuk penyumbang baharu) atau ia boleh disediakan lebih banyak untuk memenuhi keperluan penyumbang lama.

Bagaimana saya boleh bermula?

Ikuti latihan di Papan Pemuka Program dan Acara. Mempelajari cara menjalankan Editathon boleh menjadi rumit, terutamanya beberapa kali pertama anda melakukannya! Walau bagaimanapun, latihan harus membuat anda berfikir tentang amalan terbaik dan peluang yang sering tidak dijangka adalah untuk menambah baik editathon.

Bacaan lanjut

Terdapat begitu banyak cara untuk merancang dan menjalankan edit-a-thon, bergantung pada khalayak, hasil yang diharapkan, berapa banyak usaha yang anda ingin lakukan, dsb. Berikut adalah halaman dengan garis besar yang lebih terperinci tentang cara melakukan edit- a-thon:

Soalan

Anda boleh menghubungi organisasi gabungan Wikipedia tempatan anda dengan soalan. Soalan tentang GLAM edit-a-thons boleh ditujukan kepada User:Astinson (WMF).

Lihat juga