GLAM/Projek-projek demonstrasi

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page GLAM/Model projects and the translation is 100% complete.
GLAM
GLAM

Galleries • Libraries • Archives • Museums


PengenalanProjek-projek demonstrasi dan Studi KasusMengevaluasi ProyekHubungi Kami
Untuk Komunitas GLAM-Wiki: GLAM/ConnectPerbincanganKalendarSurat beritaSumber-sumberSukarelawanHak-hak lain


Sebagai komuniti yang berkongsi matlamat anda untuk berkongsi pengetahuan dengan dunia, projek Wikimedia boleh menawarkan platform yang kuat untuk menjangkau orang ramai dengan kandungan, pengetahuan dan kepakaran yang berkaitan dengan koleksi warisan budaya.

Beberapa fakta menarik mengenai mengapa projek Wikimedia mempunyai kesan yang kuat:

  • Dapatkan lebih daripada 20 bilion pandangan halaman sebulan dari seluruh dunia.
  • Sangat kelihatan kepada khalayak yang pelbagai:
    • melalui carian asas di Google dan alat carian lain
    • yang tertanam dalam laman media sosial dan laman pembelajaran dan pendidikan
  • menjangkau pelbagai jenis pelajar: dari pelajar biasa hingga pelajar dan dari pakar dan pegawai awam hingga peminat.
  • meletakkan koleksi institusi anda dalam konteks jenis pengetahuan lain.

Galeri, Perpustakaan, Arsip dan Muzium (GLAM) bekerjasama dengan projek Wikimedia untuk memastikan bahawa platform bersama global dan pelbagai bahasa ini mewakili maklumat terbaik mengenai bidang kepakaran mereka, menyumbang kepada misi organisasi ini, meningkatkan akses kepada pengetahuan dan koleksi mereka.

Komuniti Wikimedia telah banyak belajar daripada komuniti profesional yang bekerja di GLAM. Kami telah membangunkan beberapa taktik dan strategi untuk memastikan perkongsian antara GLAM dan komuniti Wikimedia saling menguntungkan. Pelajari lebih lanjut mengenai taktik ini di bawah!

Jenis projek atau taktik apa yang boleh saya gunakan sebagai GLAM dengan kerjasama Wikimedia?

Projek GLAM-Wiki cenderung bermula dengan salah satu daripada dua matlamat peringkat tinggi:

Berkongsi koleksi digital

Berkongsi Pengetahuan

Salah satu barang yang disimpan di Universiti de São Paulo Veterinary Museum, yang telah digunakan untuk menggambarkan banyak bahasa Wikipedia.
Beberapa projek yang paling biasa di mana GLAM bekerjasama dengan Komuniti Wikimedia ialah perkongsian dengan komuniti Wikimedia tempatan untuk mencipta dan berkongsi koleksi digital. Multimedia yang dikongsi di projek Wikimedia menggambarkan sumber maklumat yang paling banyak dilihat di web, dan memastikan koleksi anda akan dilihat dan digunakan di seluruh dunia.

Selalunya ini termasuk muat naik kelompok ke Wikimedia Commons. Kerjasama terdiri daripada muat naik segelintir video matematik atau gambar veterinar koleksi daripada Muzium Universiti di Brazil, kepada sumbangan besar buka kandungan berlesen daripada Muzium Metropolitan atau Perpustakaan British. Setiap satu, memberi peluang kepada koleksi tempatan untuk mewakili dan terlibat dengan pengguna di seluruh dunia: memastikan misi institusi perkongsian . Siapa sangka koleksi Anatomi Veterinar di Universidade de São Paulo akan dilihat oleh orang awam global lebih sejuta kali dalam sebulan?

Terdapat cara lain untuk berkongsi koleksi media digital: dengan menyalin mereka di Wikisource, atau membuat rakaman baru atau foto tradisi hidup, atau meletakkan data mengenai objek dalam konteks Wikidata. Setiap projek ini boleh menyumbang kepada kerja institusi: untuk memperkaya, berkongsi atau menjadikan objek dalam koleksi lebih mudah diakses.

Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai strategi dan kajian kes untuk berkongsi koleksi digital.

Perpustakaan awam di Catalonia berkongsi penyertaan Wikimedia mereka di pintu depan perpustakaan mereka: dengan bangga berkongsi bahawa mereka adalah "Perpustakaan Wikipedia".
GLAM mempunyai banyak objektif yang berbeza dalam misi mereka selain hanya berkongsi koleksi mereka. Projek Wikimedia boleh menawarkan platform yang kuat untuk berkongsi pengetahuan dari semua jenis kepada khalayak yang luas, dari meningkatkan liputan topik yang penting untuk institusi, untuk mewujudkan kesedaran awam mengenai komuniti atau bidang pengetahuan yang kurang diwakili, untuk mewujudkan visualisasi yang kuat dari data terbuka yang berkaitan dengan kepakaran institusi.

GLAM bekerjasama dengan komuniti Wikimedia tempatan untuk membangunkan strategi dan taktik terbaik untuk memenuhi misi mereka: kadangkala ini termasuk menganjurkan acara penyuntingan; atau menyelaraskan kempen penyuntingan dalam talian; atau menyepadukan data ke dalam Wikidata; atau memikirkan cara terbaik untuk membenamkan kandungan Wikimedia ke dalam tapak web atau pameran institusi. Daripada organisasi kecil sejarah tempatan atau perpustakaan awam, kepada beberapa institusi terbesar di Dunia, seperti arkib atau perpustakaan negara di Amerika Syarikat, Wales, Ghana, Itali, Bulgaria dan Belanda, komuniti Wikimedia telah bekerjasama dengan semua jenis organisasi.

Mengambil bahagian kakitangan GLAM untuk berkongsi pengetahuan mereka dengan dunia, membantu memastikan bahawa orang ramai dan penyelidik mendapat kepakaran institusi apabila mereka memerlukannya.

Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai strategi dan kajian kes untuk berkongsi koleksi digital.

Tulislah kajian kes anda sendiri! Bantu kami belajar dari pengalaman anda! ===

Adakah anda telah menjalankan projek GLAM-Wiki? Adakah ia menggunakan taktik atau strategi yang tidak digunakan oleh Komuniti Wikimedia lain? Bantu kami mempelajari tentang projek itu dan cara komuniti lain boleh meniru strategi yang serupa.

Untuk memulakan, isi kotak borang di bawah dengan nama yang menggambarkan. Biasanya ini akan menjadi nama institusi yang anda bekerjasama dengan atau tajuk projek. Setelah anda memilih tajuk itu, klik butang "Draf studi kes!" dan anda akan dibawa ke laman di mana anda boleh mula membuat kajian kes anda.


Di mana lagi saya boleh mencari kajian kes dan maklumat mengenai projek?

Setiap bulan Komuniti GLAM-Wiki menerbitkan buletin berita: Untuk Bulan ini Dalam GLAM