Welkom bij Wikipedia (Bookshelf)

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Welcome to Wikipedia (Bookshelf) and the translation is 100% complete.
Thank you for translating! :)


Info

The first edition of this material got printed in this version in early September 2010. Ideas for further improvement are highly welcome. Please use the discussion page to leave a comment. --Frank Schulenburg 16:59, 3 September 2010 (UTC)[reply]

Translations:

NOTE 1: The development page for this deliverable is available here.
NOTE 2: Text in [square brackets] is not printed.


[Frontcover]

[Background image that will echo throughout the piece]

"Stel je een wereld voor waarin elk individu op deze planeet de vrije toegang heeft tot de som van alle menselijke kennis" —Jimmy Wales


Welkom bij Wikipedia

[Wikipedia logo]

Welkom bij Wikipedia

Wikipedia is 's werelds grootste encyclopedie, gemaakt en onderhouden door meer dan 100.000 vrijwilligers overal ter wereld. Elke maand wordt Wikipedia bezocht door meer dan 388 miljoen unieke bezoekers. Wikipedia heeft meer dan 16 miljoen artikelen in meer dan 260 verschillende talen. Wikipedia is gratis toegankelijk, vrij aan te passen en zonder enige vorm van reclame.

[Sara {new01.bmp}]"Hallo, ik ben Sara. Ik gebruik Wikipedia wanneer ik meer wil weten over een onderwerp. Ik vraag me soms af: "Wie schrijft al die artikelen? Waarom veranderen de pagina's soms? Ik las dat iedereen Wikipedia kan aanpassen. Mag ik dat dan ook, en hoe gaat dat dan?"

Na het lezen van deze welkomstbrochure, bent u in staat om :

  • te begrijpen hoe Wikipedia werkt
  • een gebruikersaccount aan te maken
  • gebruik te maken van de Wikipedia-gebruikersinterface
  • op verschillende manieren bij te dragen aan Wikipedia
  • te communiceren met andere gebruikers via mijn overlegpagina
  • uit te leggen hoe artikels evolueren
  • de kenmerken van een goed artikel op te sommen
  • een artikel te schrijven of te verbeteren

Hoe werkt Wikipedia?

Alles dat je kan lezen op Wikipedia werd geschreven door gewone mensen als U en ik, allemaal verbonden via het internet. In feite zou Wikipedia helemaal nooit 's werelds grootste encyclopedie zijn geworden als al die gewone mensen geen artikels hadden geschreven, foto's hadden toegevoegd en allerlei data hadden verzameld, en dat sinds 2001 hadden blijven volhouden. Wikipedia groeit met ongeveer 1200 artikel per dag en met meer dan 4 miljoen bijdragen per maand. (data van juli 2010)

Wikipedianen delen een gemeenschappelijke doelstelling : de ontsluiting van vrij-deelbare kennis. Dat is de belangrijkste reden waarom mensen hun vrije tijd opofferen en moeite doen om kennis te verzamelen, te controleren, artikels te schrijven en de verzamelde kennis te verbeteren. Door iedereen vrije toegang te geven om die verzamelde kennis te downloaden en te hergebruiken, levert Wikipedia een bijdrage om de kennis te delen.

[Sara {new03.bmp}]"Wie beslist wat er gepubliceerd wordt? Is er dan ergens een soort hoofdredacteur?"

Wikipedianen schrijven en verbeteren zoveel artikels en zo dikwijls dat het onmogelijk is om een voldoende groot team redacteuren samen te stellen om elke wijziging te valideren. Daarom gaat Wikipedia ervan uit dat de gebruikers elkaars werk zullen controleren. Wikipedia krijgt dan ook inhoudelijke bijdragen van overal te wereld, en is de grootste archief van encyclopedische kennis sinds mensenheugenis.

De meeste bijdragers aan Wikipedia vinden hun motivatie en stimulans in het delen van kennis. Natuurlijk is het werken aan een gemeenschappelijke doelstelling iets dat velen van ons kennen uit de jeugdbeweging of de sportclub, maar Wikipedianen worden vooral gedreven door de "vrije kennis", het ontsluiten van kennis zodat ze voor iedereen vrij toegankelijk wordt en blijft.

[Sara {new16.bmp}]"Iedereen helpen door vrij toegankelijke kennis te delen. Dat spreekt mij wel aan. Waar kan ik inschrijven?"

Wat hebben we geleerd!


Wie kan bestaande Wikipedia artikelen aanpassen? selecteer het juiste antwoord
Enkel ervaren gebruikers
De hoofdredacteur van Wikipedia
Iedereen met een internetverbinding

Antwoorden aan het einde van de brochure.

Maak een Wikipedia Gebruikersaccount aan

Een gebruikersaccount aanmaken is een goeie eerste stap vooraleer je begint om bijdragen aan Wikipedia te gaan leveren. Een gebruikersaccount laat toe om de artikels te schrijven, te verbeteren, maar verzamelt ook gegevens als een Volglijst of een Bijdragen-lijst van artikels waarin je geïnteresseerd bent. Het sterretje voegt een pagina toe aan je volglijst.

Belangrijker is dat je gebruikersaccount je Wikipedia-identiteit wordt. Dit helpt je om te communiceren met andere gebruikers, en laat je toe een vertrouwensrelatie met de gemeenschap op te bouwen. Naarmate je vertrouwd geraakt met de Wikipedia gemeenschap, zul je merken dat je anderen kan helpen met het oplossen van problemen.

Je hoeft geen gebruikersaccount aan te maken om wijzigingen in Wikipedia te doen, maar dan worden de wijzigingen toegevoegd aan je IP-adres. De Wikipedia gemeenschap heeft weinig vertrouwen in de anonieme bewerkers, vooral als die adressen aan scholen of bedrijfsnetwerken behoren waar ongeregistreerde gebruikers ook wel vandalen streken durven uithalen, of waar gebruikers een met bepaalde vooringenomenheid de informatie in Wikipedia proberen aan te passen.

Een gebruikersaccount aanmaken op Wikipedia is eenvoudig, en je hoeft er geen persoonlijke gegevens voor achter te laten :
1- Klik op Registreren in het menu op de top van de pagina.
2- Kies een Gebruikersnaam
3- Kies een Paswoord
4- Klik op Registratie

"Dat ging vlot! Nu heb ik een gebruikersaccount, nu kan ik meewerken aan de ontsluiting van vrije kennis, en kwaliteitsvolle artikels aanmaken."


Probeer het zelf!


1. Maak een gebruikersaccount aan op Wikipedia
2. Voeg een artikel toe aan de volglijst door op het sterretje te drukken en kijk hoe wijzigingen worden opgevolgd.

Wikipedia gebruikersinterface

De hoofdpagina van Wikipedia

  • [Discussion]Elke pagina heeft een Overleg-tab bovenaan het artikel. Overleg is de plaats waar je met andere bewerkers in overleg en consensus de structuur en de inhoud van het artikel bepaalt. waar je hulp kan vragen.
  • [Recent Changes]Onder Recente wijzigingen kan je - in chronologische volgorde - zien wie en wanneer wijzigingen in het artikel heeft gemaakt. Hiermee is het mogelijk fouten en vandalisme in artikels te bewaken.
  • [Help]Help voor wie hulp ndoig heeft bij het bewerken van Wikipedia.
[Sara {new012.bmp}]"Wie heeft dit artikel geschreven? Ik ben niet zeker dat ik dat ook ga kunnen."
  • [Create account]Registreren helpt je om je gebruikersaccount aan te maken
  • [View History]In de tab Geschiedenis kan je zien wie en wanneer wijzigingen in het artikel heeft gemaakt, in chronologische volgorde.
  • [Search]Zoeken brengt je naar het artikel dat je door je zoekopdracht probeert te vinden, of een artikel waar de woroden van je zoekopdracht zijn te vinden.

Probeer het zelf!


1- Klik op Recente wijzigingen en zie hoe voor elke gewijzigde pagina de gebruiker en een tijdstempel wordt bijgehouden. Zie hoe sommige gebruikers hun wijziging verduidelijken zodat anderen beter begrijpen wat er is veranderd. 2- Sara wil meer informatie over Wikipedia richtlijnen, standaarden en hulp voor bewerkers. Waar kan ze die hulp vinden?
Recente wijzigingen
Help
Zoeken

Hoe kan ik bijdragen?

Bijdragers kunnen verschillende rollen spelen op Wikipedia. Artikels schrijven is er slechts een van:
WikiDwerg: brengt kleine wijzigingen aan, bijvoorbeeld spellingcorrecties, en suggereert verbeteringen op de overlegpagina.
Copyeditor: verbetert het taalgebruik in artikels.
Beheerder: verbetert artikels of passages op waarbij gebruikers vooringenomenheid vertonen en geen neutraal standpunt innemen.
Mediator: helpt om discussie en meningsverschillen op te lossen.
Illustrator: Upload foto's of mediafiles, audio-visuele illustraties voor artikels.
Vormgever: geeft structuur aan artikels. De vormgever gebruikt hiervoor wiki-opmaak om pagina's makkelijker leesbaar te maken.
Auteur: voegt informatie toe van boeken, websites, of andere geloofwaardige bronnen. Een auteur start nieuwe artikels op.


[Sara{new017.bmp}] "Ik heb juist een historisch feit gecorrigeerd, en je raadt het nooit! Mijn aanpassingen waren direct online, onmiddellijk nadat ik de pagina had opgeslagen. Dat is fantastisch."

Mijn gebruikerspagina en Mijn overleg pagina

Duizenden gebruikers dragen dagelijks bij aan Wikipedia. Sommige van die bijdragen zijn niet verifieerbaar of werden geschreven met vanuit een vooringenomen perspectief, daarom zijn er Wikipediagebruikers die via Recente wijzigingen(in de menu bar) opvolgen en controleren. Deze optie laat toe om de aanpassingen in een bepaalde taalversie te overzien. Omdat sommige Wikipediagebruikers grote aantallen wijzigingen nakijken kan het zijn dat dat een verandering verwijderd wordt omdat ze twijfelachtig of slecht geschreven is. Het is belangrijk dat de tekst feitelijke informatie bevat en verwijst naar betrouwbare bronnen.

Voeg informatie over uzelf en uw interesses toe aan uw gebruikerspagina. Uw gebruikerspagina is een middel om vertrouwen op te bouwen met de rest van de gebruikersgemeenschap. Elke gebruikersaccount heeft een Gebruikerspagina en een Overlegpagina, de links vind u bovenaan rechts op de Wikipedia pagina. Klik op "bewerken" om uw gebruikerspagina aan te passen, schrijf iets over uzelf en wanneer u klaar bent, klik op "opslaan" onder de tekstbewerkingsveld onderaan de pagina.

[Sara{new08.bmp}]"Wat is er gebeurd? De aanpassing die ik maakte in het artikel is verdwenen? Heeft iemand die verwijderd? Waarom doen ze dat?"

Probeer het zelf!


Sara fotografeert, vooral de plaatsen die ze bezoekt. Als ze haar foto's aan Wikipedia toevoegt dan is haar profiel
Illustrator
Auteur
Mediator
Vormgever


Op uw gebruikerspagina kan u informatie kwijt over uzelf, uw interesses uw specialistische kennis en uw belangstelling voor bepaalde onderwerpen. Hier kan u ook uw affiliaties vermelden als zich een persoonlijk belangenconflict zou voordoen. U zou een bepaalde vooringenomenheid kunnen hebben voor uw werkgever, het plaatst u wel in de positie dat u verifieerbare bronnen kan aanreiken voor feitelijk en encyclopedische informatie over uw werkgever. Wanneer u dus voorbijgestreefde of onjuiste informatie leest over uw werkgever kan u verwijzen naar de meest up-to-date en accurate informatiebron voor die informatie door middel van een bericht op de overlegpagina. Auteurs kunnen dan die informatie evalueren en het Wikipedia-artikel aanpassen.

Mijn overleg en Overleg pagina's zijn de plaats waar Wikipediagebruikers kunnen communiceren. Sommige Wikipedianen laten dan ook welkomstboodschappen achter voor nieuwkomers. Soms wordt een gesprek opgebouwd om uw bewerkingen beter te begrijpen.

Elk Wikipedia artikel heeft zijn eigen overleg pagina. Deze pagina wordt door Wikipedianen gebruikt om te overleggen over de inhoud en om conflicten op te lossen. Indien iemand zich afvraagt waarom een bepaalde bewerking is gebeurd, of wijst op een alternatieve bron of tegenstrijdige informatie, dan maken ze gebruik van de overlegpagina van het artikel. Het is ook en goeie plaats om om hulp te vragen.

Nota: Overleg en Mijn overleg, worden ook OP genoemd door de gemeenschap.

[Sara{new013.bmp}]"Kijk, iemand heeft een bericht achtergelaten op mijn overlegpagina. Het bericht zegt dat mijn wijziging werd teruggedraaid omdat ik geen bronverwijzing had toegevoegd. Ik had de gegevens gevonden op de overheidswebsite, ik zal dus de wijziging opnieuw maken maar dit keer met de correcte bronvermelding. Dan zal het wel werken."



Probeer het zelf!


  • klik op uw gebruikersnaam, en klik op bewerken om uw gebruikerspagina te bewerken. Probeer de tekst opties in de toolbar : vet of schuin en links.

Klik op de andere opties om handtekening, de geavanceerde edit functies en de speciale karakter functies te proberen.
Op de achterzijde van deze brochure vindt u een spiekbriefje.

Leven van een artikel

Sommige artikels zijn erg gedetailleerd en goed geschreven. Niemand verwacht dat een gebruiker een afgewerkt artikel in één bewerking online zet. Artikels beginnen meestal klein en groeien en rijpen doorheen een periode van samenwerking, het onderstaande voorbeeld geeft daarvan een idee :

  • De meeste artikels beginnen klein met een soort inhoudelijk samenvatting, een overzicht(je), en een inleiding die vertelt waarom het onderwerp in de encyclopedie thuishoort, alsook een bron binnen Wikipedia die het bestaan bevestigt, en de belangrijkheid ondersteunt. Dat basis artikel wordt ook wel ''beginnetje'' genoemd. De gemeenschap kan besluiten dat het onderwerp onbelangrijk is en het beginnetje verwijderen.
  • Naarmate andere gebruikers tekst en illustraties toevoegen aan het artikel, rijpt het artikel van een overzicht naar een volwaardig artikel dat verschillende perspectieven toont zoals een historische invalshoek of een geografische situering. Actieve gebruikers kunnen het artikel nomineren voor een peer review proces. Hierbij geeft een brede groep Wikipedianen kritiek, commentaar en suggesties om het artikel te verbeteren. Deze feedback levert input voor het verbeteren van het artikel in de overlegpagina (OP) van het artikel.
  • Tenslotte zal een artikel volwassen worden. Het is dan goed geschreven, voldoende onderbouwd en volledig genoeg om het label "goed artikel" of "uitgelicht artikel" mee te krijgen. Het kost veel tijd en veel moeite om dergelijke artikels te schrijven. De samenwerking tussen verschillende gebruikers is een van die redenen waarom Wikipedianen deze kwaliteitsartikelen schrijven en verbeteren. Maar zelfs een dergelijk hoogwaardig artikel wordt nog steeds continu aangepast en verbeterd.


[Sara {new015.bmp}] "Ik droom ervan om te kunnen proeven van het gevoel om te weten dat ik heb meegewerkt aan een uitgelicht artikel dat op de voorpagina van Wikipedia heeft gestaan!



Probeer het zelf!


Wat houdt het reviewproces op Wikipedia juist in ?
Review van het artikel door een groep Wikipedia-gebruikers
Review van het artikel door een groep experten in de materie
Review van het artikel door de Wikimedia Foundation

Wat maakt een artikel tot een kwaliteitsstuk?

Een kwaliteitsartikel is het resultaat van een goeie structuur, encyclopedische inhoud, en een actieve samenwerkende groep :

Struktuur: een goed gestructureerd artikel ondersteunt de lezer bij het snel terug vinden van relevante informatie, en helpt de bijdragers om alle aspecten goed op elkaar af te stemmen en te rangschikken. Bestudeer de uitgelichte artikelen op de hoofdpagina. Onderaan vind u een link Meer uitgelichte artikelennaar een lijst met andere zeer goeie artikelen.

De meeste kwaliteitsvolle artikelen hebben de volgende structuur :

  • Inleiding dat definieert en vat de inhoud samen in enkele sleuteltermen. De inleiding heeft geen hoofding.
  • Centrale deel van het artikel volgt op de inleiding en is ingedeeld met kopjes en subkopjes. Een geografisch onderwerp, bijvoorbeeld, kan kopjes hebben zoals locatie, geografie, klimaat, historisch, lokale economie, demografie, politiek of administratief, cultuur of tradities, bezienswaardigheden of bijzondere gebouwen.
  • Appendix, Nota's en referenties komen na het centrale deel. Hier vind u bibliografische gegevens, links, voetnoten en referenties, relevante publicaties en websites.

Inhoud : Wikipedianen beschouwen inhoud de meest belangrijke factor als ze de kwaliteit van een artikel beoordelen. Om tot een kwalitatieve inhoud te komen heeft de Wikipedia gemeenschap 4 richtlijnen gemaakt :

  • Bronvermelding : verwijs naar een betrouwbare bron waar de informatie van geverifieerd worden.
  • Neutraal : artikels moeten feitelijk worden geschreven en niet vooringenomen zijn, en desnoods verschillende meningen weergeven.
  • Geen promotie : reclame of promotie materiaal, evenals handleidingen horen niet in Wikipedia thuis.
  • Geen Origineel Onderzoek Wikipedia is niet de plaats om nieuwe ideeën of opinies over een onderwerp te ventileren.

Gemeenschap: alle bijdragen aan de Wikipedia kunnen vrij geciteerd en hergebruikt worden, dat wil zeggen dat geen enkele bijdrager eigendomsrechten kan uitoefenen op een artikel of een deel ervan. Alle bijdragen kunnen vrijelijk door andere gebruikers worden aangepast, iedereen kan deelnemen aan het beslissingsproces over het maken van het artikel. De gemeenschap gebruikt overleg om inhoud, structuur voor het artikel te bepalen. Wanneer geen consensus kan bereikt worden, is het mogelijk via Help hulp te zoeken. Vele gebruikers met jaren ervaring op Wikipedia kunnen helpen bij het oplossen van conflicten.


[Sara{new010.bmp}]"Ik kan geen artikel vinden over dit onderwerp, moet ik wachten tot iemand anders een artikel start?"

Probeer het zelf!


  • In het centrale gedeelte van een artikel staan geen kopjes?

Juist
Fout

  • Welke eigenschappen moet een kwaliteitsvol Wikipedia artikel juist hebben ?

verifieerbare bronvermeldingen
Neutraal standpunt
Een gebruiksaanwijzing
Samenvatting, voetnoten en referenties

Maak nu zelf een nieuw artikel

Er zijn veel onderwerpen die geen artikel hebben op Wikipedia, althans die nog geen artikel hebben. Indien een onderwerp niet voorkomt, zoek dan eerst naar (spellings)varianten, synoniemen of bredere onderwerpen waarin het topic kan vervat zijn (een eiland kan best vermeld zijn in de land-artikel). Wanneer een onderwerp geen eigen artikel heeft is het misschien te obscuur om erover te schrijven maar als jij vind dat het encyclopedie waardig is dan is het een idee om er zelf een artikel over te beginnen en in het overleg die encyclopedische waarde te beargumenteren.

Zoek de titel van het artikel. Een rode hyperlink geeft aan dat het artikel niet bestaat. Als je erop klikt krijg je een bewerkingsscherm om het nieuwe artikel aan te maken.

Jouw nieuwe artikel krijg als beginnetje een kans als je volgende elementen niet vergeet:

  1. een samenvatting van de inhoud van het artikel, met en link naar andere Wikipedia artikelen
  2. een reden waarom het onderwerp in de encyclopedie thuishoort
  3. een betrouwbare of verifieerbare bron over het onderwerp


[Sara{new02.bmp}]"Mijn eerste artikel in de Wikipedia encyclopedie staat nu online. Het is spannend om te zien hoe de gemeenschap het verder zal ontwikkelen."

Om een artikel te beginnen moet u ook een "werkbankje" hebben, zo'n plaats heet een "Zandbak". uw zandbak is een subpagina van uw gebruikerspagina.
Maak uw eigen zandbak : klik op uw gebruikersaccount en klik Bewerken, tik nu [[Gebruiker:<uw_gebruikersnaam>/Zandbak]] en klik op Pagina opslaan
Klik nu op de rode link en u bent in uw zandbak pagina.

Gebruik de zandbak om een artikel te schrijven, of maak op dezelfde wijze als bij de Zandbak een sub-pagina aan met de naam van het artikel. Vergeet niet om Pagina opslaan te klikken als u klaar bent bewerken.
Zorg er ook voor dat je naar andere artikels linkt. Als u klaar bent is het nuttig om andere editors die belangrijke bijdragen hebben geleverd in artikels over gelijkaardige of gerelateerde onderwerpen te vragen jouw artikel te reviewen door in hun OP (overlegpagina) een bericht met de link naar jouw nieuwe pagina na te laten.
Als je tevreden bent kan je best hulp vragen aan een ervaren Wikipediaan om jouw artikel te verplaatsen naar de juiste locatie in de Wiki-naamruimte, of je kan de inhoud van je artikel d.m.v. kopiëren en plakken in het artikel neerzetten. Je kan dan ook links naar het nieuwe artikel plaatsen in verwante artikelen.



Probeer het zelf!


  • welke drie elementen moet je zeker in een artikel verwerken? selecteer het correcte antwoord :

Een uitleg, waarom het encyclopedisch relevant is en een bronvermelding
Een uitleg, een beeld of illustratie en een link naar een ander artikel
Een naam, waarom het encyclopedisch is en een bronvermelding

Wikipedia off line

[Sara {new019.bmp}] "Voor mijn trip naar Marokko volgende maand, ga ik van Wikipedia gebruik maken om een reisgids samen te stellen en maak ik gebruik van de "Maak een boek" om een persoonlijke resigids af te drukken. Wikipedia heeft meer leuke extraatjes dan ik vermoedde."


[Sara{new011.bmp}] "De tijd vliegt... Ik klikte juist op mijn bijdragen en ik zag dat ik nu meer dan honderd bewerkingen heb gedaan. Het is zo leuk om in contact te komen met andere Wikipedianen, artikelen te schrijven en kennis te delen en te ontsluiten zodat iedereen toegang heeft tot die kennis.



Nu dat je de welkomstbrochure hebt gelezen zou je volgende zaken uitgevoerd, geoefend of geleerd moeten hebben of toch tenminste ermee kennis gemaakt :

  • hoe Wikipedia functioneert
  • een gebruikersaccount aangemaakt en ermee gewerkt
  • geoefend met de Wikipedia gebruikersinterface
  • bewust zijn geworden van de verschillende wijzen waarop je kan bijdragen aan de Wikipedia Encyclopedie
  • gecommuniceerd met andere gebruikers via een artikel-OP of gebruikersOP
  • inzicht hebben verworven hoe een artikel begint, groeit en rijpt tot een kwaliteitsartikel
  • begrepen welke eigenschappen een kwaliteitsartikel moet hebben
  • geoefend met een nieuw artikel aanmaken of tenminste een verbeteren

Deze educatieve brochure wordt u aangeboden via het Wikimedia Bookshelf project. Voor een elektronische kopie van Welkom bij Wikipedia of andere Bookshelf brochures bezoek de website: http://bookshelf.wikimedia.org

Daar kan u ook de bronbestanden aantreffen die u toelaten om vertalingen te maken, de brochures aan te passen en bewerken volgens uw persoonlijke noden of die van uw organisatie

Wiki quick reference - Wiki spiekbriefje

Om een artikel aan te maken of te wijzigen, klik op Bewerken en maak uw aanpassingen. Uw bewerkingen zijn onmiddellijk beschikbaar voor en zichtbaar door iedere Wikipedia gebruiker die de gewijzigde pagina bezoekt (op enkele uitzonderingen na). Indien u meer informatie heeft toe te voegen of correcties wil doen aarzel niet om opnieuw te bewerken. Wees niet bang dat U dingen permanent verwijdert: alle vorige versies en aanpassingen blijven bewaard onder Geschiedenis bekijken en bijdragers kunnen aanpassingen of verwijderingen opnieuw omkeren door simpelweg op ongedaan maken te klikken.

Dit spiekbriefje laat de meest gebruikte tekstopmaak zien.

Wikitekst - Resultaat

  • cursief - ''cursief'' - cursief
  • vet - '''vet''' - vet
  • vet en cursief - '''''vet en cursief''''' - vet en cursief
  • Koppen in verschillende formaten -

==kop 1==
===kop 2===
====kop 3====
=====kop 4===== -

  • Interne link naar een ander artikel op de wiki - [[Link naar een ander artikel]] - [[Link|andere titel]]
  • Externe link

Externe link met beschrijving - nowiki>http://www.voorbeeld.org</nowiki> - [http://www.voorbeeld.org Beschrijving]-

  • Voegt het artikel toe aan de categorie "Voorbeeld" - [[Categorie:Voorbeeld]] -
  • Horizontale lijn - ---- - ---
  • Ongenummerde lijst -

* een
* twee
** twee een
* drie -

  • een
  • twee
    • twee een
  • drie
    -
  • Genummerde lijst -

# een
# twee
## twee een
# drie -

  1. een
  2. twee
    1. twee een
  3. drie
    -
  • Afbeelding met andere tekst
    Afbeelding rechts uitgelijnd met beschrijving
    Thumbnail - [[Afbeelding:Bestand.jpg|Tekst]]

[[Afbeelding:Bestand.jpg|frame|Tekst]]
[[Afbeelding:Bestand.jpg|thumb|Tekst]] -

  • Link naar een media-bestand - [[Media:Bestand.ogg]] -
  • Handtekening (linkt naar de gebruikerspagina)- ~~~-
  • Handtekening met tijdsaanduiding - ~~~~ -
  • Automatische doorverwijzing #DOORVERWIJZING [[Ander artikel]] -

U kan meer tips vinden onder help in het linker menu.

Wat hebben we geleerd! - antwoorden

Hoe werkt Wikipedia
Wie kan bestaande Wikipedia artikelen aanpassen?
Iedereen met een internet verbinding

Wikipedia gebruikersinterface Sara wil meer informatie over Wikipedia richtlijnen, standaarden en hulp voor bewerkers waar kan hij die hulp vinden?
Help

Hoe kan ik bijdragen
Sara fotografeert, vooral de plaatsen die ze bezoekt. Als ze haar foto's aan Wikipedia toevoegt dan is haar profiel
Illustrator

Groei van een artikel
Wat houdt het peer review proces op Wikipedia juist in ?
Review van het artikel door een groep Wikipedia-gebruikers

Artikel kwaliteit
In het centrale gedeelte van een artikel staan geen kopjes?
fout

Welke eigenschappen moet een kwaliteitsvol Wikipedia artikel juist hebben ?
Verifieerbare bronvermeldingen
Neutraal standpunt
Samenvatting, voetnoten en referenties

Maak een nieuw artikel
Welke drie elementen moet je zeker in een artikel verwerken? selecteer het correcte antwoord :
Een uitleg, waarom het encyclopedisch relevant is en een bronvermelding

[Back Cover]

Bent u een van die miljoen mensen die elke dag Wikipedia gebruiken?

Elke dag weer gebruiken mensen, van overal ter wereld, Wikipedia om hen te helpen met hun schoolprojecten, ondernemingsplannen, voor persoonlijk onderzoek, of kennis vergaring, of voor hun reisplannen. Zij zoeken naar oude en nieuwe ideeën, om te brainstormen over concepten me andere online gebruikers. Ze gebruiken het on verre gebieden, andere, vreemde of oude culturen te exploreren, te leren over kunsten, politiek, en zelfs recente gebeurtenissen.

Welkom bij Wikipedia een korte gids voor iedereen die wil kennismaken met het gebruik van en de volgende stap wil zetten bij het toevoegen en delen van de eigen kennis in de grootste collaboratieve en participatieve bewaarplaats van kennis in de geschiedenis van de mensheid een ten dienste en ter beschikking van elk individu op deze wereld.

Volg Sara als ze haar eerste bijdrage maakt op Wikipedia, terwijl u zelf leert over de sleutelwaarden, de gedragscode, de informatie en de hulpmiddelen die ter uwer beschikking staan om zelf bij te dragen aan die schat van de som van alle menselijke kennis : Wikipedia.

Wikimedia Belgium v.z.w.
51, Troonstraat
1050 Brussel

Vereniging Wikimedia Nederland
Postbus 167, 3500 AD Utrecht
Bezoekadres:
3, Mariaplaats
3511 LH Utrecht

[Wikimedia logo]

The Wikimedia Foundation is a non-profit charitable organization that runs Wikipedia and other freely licensed websites.
De Wikimedia Foundation is een charitatieve non-profit organisatie, gebaseerd in San Francisco die Wikipedia en andere vrij toegankelijke websites ondersteunt en beheert.