Матичен википедијанец

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikipedian in Residence and the translation is 11% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Frysk • ‎Nederlands • ‎català • ‎español • ‎euskara • ‎français • ‎italiano • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎suomi • ‎Ελληνικά • ‎македонски • ‎русский • ‎العربية • ‎中文 • ‎日本語
Shortcut:
WIR
A diagram of a typical relationships developed by a Wikipedian in Residence
Shortcut:
WIR

Матични википедијанци или викимедијанци (анг. Wikimedians/Wikipedians in Residence) се викимедијанци кои посветуваат време на работа во рамките на извесна установа. Обично за ова добиваат паричен надомест од самата установа или од Викимедииниот огранок, но може да бидат и доброволци. Матичниот википедијанец не е просто уредник сместен во некоја установа: неговата суштинска улога се состои во овозможување на матичната организација и нејзините членови да одржуваат продуктивен однос со енциклопедијата и нејзината заедница и по завршетокот на матичното службување. Овој модел за првпат е претставен во рамките на ГБАМ, но подоцна е усвоен и за други видови на организации.

Размислувате дали матичното служубување одговара на вашата установа? Погледајте ги иследените случаи или продолжете со читање.

Главни задачи на матичниот википедијанец

 • Serves as a liaison between the organization and the Wikimedia community to promote a mutually beneficial cooperation.
 • Promotes understanding of Wikimedia among staff at the organization through workshops and events.
 • Works with organizational staff to digitize, compile, and organize resources that can be shared with the Wikipedia community.
 • Facilitates the improvement of content by the Wikipedia community, rather than directly editing articles as a core goal.
 • Coordinates events, such as Hack-a-Thons, Edit-a-Thons, or Backstage Passes, that bring Wikipedians on-site to work with staff on content creation and improvement.
 • Formally coordinated by the institution, allowing the resident to work closely with staff for various projects.
 • Ultimately, a residency lays the foundation for a more lasting partnership between the Wikipedia community and an organization.

Types of projects carried out by residencies

Activities organized by Wikipedians in Residence are broad and varied. Some of these projects include:

 • Facilitating content improvement in partnership with curators and the Wikipedia communities
 • Coordinating image or multimedia donations
 • Приредување на посети/настани (на пр. „службен пристап“ за википедијанци)
 • Приредување на „предизвици“ и натпревари со цел подобрување на статии
 • Предавања за работењето на Википедија, нејзините вредности и тн.
 • Вклучување на збратимени проекти (Ризницата, Викиизвор, Википатување и тн.)

How to create a residence position

Wikimedians in Residence come in many shapes and forms, and different communities and partners in the Wikimedia movement choose to implement them in many different ways. For full documentation on "how to" create Wikimedian in Residence positions in the Movement. The Wikimedia Foundation has documented common practices at Creating a Wikimedian in Residence Position.

Successful formats

Infographic with compiled data from July 2011.
Time allocation
 • Fulltime for a very short period (e.g. British Museum project, 5 weeks)
 • Fulltime for a longer period (e.g. Chateau de Versailles project, 6 months. University of Edinburgh project, 18 months)
 • Part time for a long period (e.g. Children's Museum of Indianapolis project, 1 year)
 • Part time permanently (e.g. Bundesdenkmalamt - Scanproject, Vienna, minimum 3-4 years)
Rewards
 • Wholly unpaid (e.g. British Museum project, Bundesdenkmalamt)
 • Study credit (e.g. The Children's Museum of Indianapolis project, first 3 months)
 • Stipend/scholarship (e.g. Chateau de Versailles)
 • Paid internship (e.g. Early NARA projects)
 • Contract employee (e.g. The Children's Museum of Indianapolis project, year 2)
 • Full time employee (e.g. National Archive Full time Wikipedian in Residence, University of Edinburgh Wikimedian in Residence)
Recruitment method
 • Published job offer through official recruitment process (e.g. NARA) [could add Chapter rep. to interview panel if necessary].
 • Outsource recruitment to local Wikimedia Chapter (e.g. Versailles project)
 • Informal recruitment through existing social media connection (e.g. Indianapolis Museum of Art)
 • Identify existing Wikipedia community leader in relevant field (e.g. Israeli Museum)
 • Self-initiated contact from a Wikimedian/pedian to the institution (e.g. British Museum, Bundesdenkmalamt)

List of Wikipedians in Residence

See meta:Wikimedian in residence

Reporting

Details on specific residencies

Information on other wikis

Wikipedians in Residence are covered on a number of wikis, including:

Further information