EduWiki-kampanjen

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Education/EduWiki Campaign and the translation is 98% complete.
.
Här träffar du pedagoger och Wikipediautbildningsexperter från hela världen som delar med sig av hur de använder Wikipedia i klassrummet.

Välkommen till EduWiki-kampanjen!  Vi är jätteglada att du är här.

Vi vill utmana bilden av hur en traditionell utbildning kan se ut. I EduWiki-communityt tror vi på att lärande sker genom kunskapsdelning. Om du håller med om att förändring kan ske genom delaktighet så har du kommit till rätt ställe.

Syftet med den här globala kampanjen är att engagera pedagoger till att använda Wikimediaprojekten i sin undervinsning, närmare bestämt det fria uppslagsverket Wikipedia. För att göra detta har vi skapat några olika enkla lektionsplaneringar som du kan välja mellan att testa med dina elever eller studenter.

Det är också en chans för dig att få veta mer om Wikimedias utbildningsprogram och om the Education Collaborative, och dessutom få några praktiska erfarenheter av att själva testa klassrumsaktiviteterna. Som pedagog kan din undervisning bidra till en stärkt digital litteracitet och dina elever får kunskap och kontakt med den internationella gemenskap som sköter Wikipedia.

Anslut dig till EduWiki-kampanjen från den 4 september till den 31 oktober.


Så här går du med

Följ de här stegen:
1. Om du inte redan har ett, skapa ett Wikipedia konto.
2. Registrera dig genom att fylla i den här intresseanmälan. Du kan också skriva upp dig med ditt användarnamn på den här sidan.
3. Välj den lektionsplanering du vill använda i ditt klassrum.
4. Berätta för oss om hur det gick på den här sidan!

Och glöm inte att berätta för fler om kampanjen i sociala medier! Använd hashtag #EduWiki.

Lektionsplaneringar

→ Länkar till fler resurser för lektionerna

Varför ska du gå med?


Vanliga frågor

Fråga: Vad har mina elever och studenter att vinna genom de här lektionerna?

Svar: Eleverna och studenterna lär sig inte bara hur tekniken ser ut och fungerar när det kommer till att redigera en sida på Wikipedia, de får också kunskap om värdet av att kunna samarbeta med andra, använda fria licenser, och träna detta ihop med kulturen och användarna som verkar inom Wikimediarörelsen.

Fråga: Vad betyder det att "redigera" en sida i ett Wikimediaprojekt?

Svar: Definitionen av en "redigering" är att en ändring görs av sidan (på Wikipedia, Wikimedia Commons, Wikidata etc) som kan vara en ändring av texten, ett tillägg, en infogad bild, källhänvisning eller översättning.

Fråga: Vilken utrustning behövs för att ta del av kampanjen i klassrummet?

Svar: Pedagoger behöver tillgång till dator med internetuppkoppling, ett Wikipediakonto, och en eller flera lektionsplaneringar. Eleverna eller studenterna behöver dator, internetuppkoppling och ett Wikipediakonto.

Fråga: Jag är inte övertygad om att en Wikipediauppgift skulle vara bättre för mina elever eller studenter än en mer traditionell uppgift.

Svar: Tillfrågade studenter säger att de föredrar en Wikipediauppgift.

Fråga: Det förekommer en hel del vandalism och klotter på Wikipedia. Eleverna och studenterna kan råka hamna på sidor med felaktig information.

Svar: Wikipedia har ett väletablerat system för att snabbt upptäcka och sanera klotter och illvillig vandalism.

För alla vanliga frågor, klicka här.

Vilka står bakom kampanjen?

Hitta alla oss som är medlemmar i the Education Collab här.Exempel på tidigare och aktuella utbildningsprogram