Вредновање квалитета чланака на Википедији/Издање 2013.

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Evaluating Wikipedia article quality (Bookshelf)/2013 edition and the translation is 100% complete.

This is the second edition of the Evaluating Wikipedia article quality brochure (now titled Evaluating Wikipedia: Tracing the evolution and evaluating the quality of articles), from late 2013. The text underwent minor revision from the 2011 first edition, and the design was updated to match the other recent Wikimedia outreach brochures.

Text with special formatting (generally used to designate interface elements or Wikipedia-specific terminology) are marked in bold.

text

page 1 (cover)

Вредновање Википедије

Вредновање квалитета чланака кроз историју.

wikipedia.org

page 2

Википедија је највећа енциклопедија икада направљена.

Она постоји у стотинама језика. За разлику од традиционалних енциклопедија, Википедија користи отворени модел за уређивање. Свако може да допринесе писањем или уређивањем чланака, што значи да чланци могу варирати у квалитету. То је важно за читаоце као што сте ви да препознате да ли је чланак добар или лош.

Шта је Википедија?

Википедија није примарни извор, као директни интервју, или секундарни извор, као академски рад или новинска вест. Википедија је енциклопедија. То је збирка информација из примарних и секундарних извора, окупљених у чланцима који пружају општи преглед. Као и друге енциклопедије, Википедију треба користити као полазну тачку. То може да пружи широк преглед субјекта и да вам помогне да пронађете квалитетне примарне и секундарне изворе.

Википедија може да вам помогне да:

Добијете преглед субјекта

Добијете листу препоручених радова о теми

Откријете повезане теме

Како су настали чланци на Википедији?

Стандардан Википедија чланак није настао одједном. Чланци расту, сваком изменом све више, често сарадњом много различитих аутора. Један сарадник може почети чланак, други може додати још текста, а још један може да га реорганизује да би се лакше читао. Ниједна особа не "поседује" чланак, али многи људи дубоко брину о чланцима у које су инвестирали много времена.

page 3

Посматрање еволуције Википедија чланка

Можете погледати како је сваки чланак еволуирао тако што ћете кликнути на линк Погледај историју на врху. Свака претходна верзија чланка може се тамо наћи.

На страници Погледај историју, сваки ред представља једну верзију чланка. Кликните на датум да видите ту верзију. Можете видети да је свака верзија повезана са корисником који је направио ту измену.

Упоредите са тренутном или претходном верзијом

Време и датум измене

Корисничко име или ИП адреса сарадника

Коментар након измене

Можете да упоредите две верзије чланка избором дугмета које одговара верзији са којом желите да упоредите кликом на Упоредите изабране ревизије. Видећете две колоне: лево је старија верзија, а десно је новијег датума. Све разлике су наглашене. Можете да користите ову функцију да одредите шта се десило - које информације су додате или уклоњене у времену између две верзије.

Претходна верзија

Нова верзија

page 4

Како сарадници могу побољшати Википедију

Већина људи мисли о Википедији само као енциклопедији чланака, али велики део посла одвија се иза кулиса, као: око половина измена на Википедији су направљене на страницама које нису чланци. Сарадници разговарају о томе како треба да се развијају чланци, како проценити квалитет извора и уређивачку политику. Ове странице и дискусије су отворене за јавност, баш као и сами чланци, ако знате где да тражите.

Сваки члан има своју Разговор страну. На врху сваког чланка је картица означена са Разговор. Кликните на њу и видећете колико далеко разматрање је у стварању чланка. Можда је о неком аспекту који вас занима већ било речи. Ако имате сумње у квалитет чланка и не можете самостално да га побољшате, пишите ваша питања на страници за разговор.

Многа питања су одговорена у року од неколико дана, али ако ваша питања не добију никакав одговор током једне недеље, то може бити добра идеја да питате директно ауторе чланка, или да тражите више на општем форуму за разговор. Кликните на Погледај историју и пронађите корисника који је направио неколико измена на чланку па кликните на линк који води до његове/њене личне странице за разговор. На тој страници аутору чланка можете постављати питања.

Вредновање квалитета чланка


Карактеристичне иконице за означавање добрих и истакнутих чланака.

Квалитет чланака Википедије варира; многи су веома добри, али неки немају дубину и јасноћу, или садрже пристрасност, или су застарели. На енглеском језику Википедије, постоје формални поступци за најбоље чланке који ће бити идентификовани као "добри чланци" или "истакнути чланци", али велика већина чланака на сајту - иако су неки од њих прилично добри 
- нису добили ове ознаке.

Дакле, како можете брзо проценити општи квалитет чланка? 
 Постоје два главна начина:

Проверите елементе квалитета чланака

Потражите опште знакове лошег квалитета

page 5

Елементи квалитета чланака

У принципу, чланци високог квалитета имају пет елемената:

главну секцију која пружа лако разумљив преглед

јасну структуру

уравнотежену покривеност

неутралан садржај и

поуздане изворе.

"Главна секција је разумљива" сумира кључне тачке чланка. У главној секцији у биографији би требало, на пример, поменути зашто је особа позната и где је живела, али она не мора да покрива детаље о детињству који могу бити предмет наредне секције.

"Јасна структура". Постоји неколико наслова и поднаслова, слике и дијаграми на одговарајућим местима, и прилози и фусноте на крају. За већину чланака, садржај је хронолошки или распоређен по теми.

Различити аспекти теме су добро уравнотежени. Не може аспект доминирати над чланком, а покривени су сви значајни аспекти. Важнија гледишта добијају више простора у чланку. На пример, чланак о расама мачака који садржи дуги опис темперамента расе, али мало или нимало информација о својим физичким карактеристикама, није добро уравнотежен чланак.

Непристрасност. Чланци морају бити написани без пристрасности; где постоји неслагање међу ауторима субјекта, различити прикази треба да буду равномерно заступљени. И позитивни и негативни елементи треба да буду укључени, сразмерно њиховом приказу у поузданим изворима. Добри чланци такође користе неутралан језик и наглашавају чињенице. Чланке не треба читати као убедљиве есеје, већ као енциклопедијске чланке.

Референце на поуздане изворе су важне. Добри чланци имају доста фуснота на дну. Ако видите бројне везе до меродавних публикација, то је добар знак да читате квалитетан чланак. Чланак о Месецу треба да има везе са веб сајтом НАСА-е, али не и са аматерским блогом о астромонији.

page 6

Знаци лошег квалитета

Чланак има Упозорење на врху. Већина упозорења су само информације или захтеви, као што се тражи од вас да помогнете у проширењу чланка, ако је веома кратак. Али упозорења такође могу представљати нерешени спор око неутралности чланка или квалитета својих извора.

Неколико језичких проблема се налазе у у главној секцији чланка. Проблеми у главној секцији обично указују на проблеме са целим чланком. Врло кратка главна секција може указивати на чланак који је настао део по део, без много пажње ка укупном раду.

Језик садржи нецензурисана мишљења и изјаве, које нису неутралне и које треба уклонити. На пример, уместо да кажете: "Она је била најбоља певачица," текст треба да каже: "Она је имала 14 број-један хитова, више него било који други певач/певачица."

Чланак који се односи на "неки", "многи", или друге неименоване групе људи. Ове изјаве су сувише опште и треба да се замене са чињеницама.

Аспекти теме који недостају из садржаја и чланка. На пример, биографији која прескаче читав период живота свог субјекта можда недостају важне чињенице.

Неки делови изгледају превише дуги сразмерно њиховом значају. На пример, одељак велика "критика" у иначе кратком чланку о 
 компанији сугерише да чланак је пристрасан против компаније.

Чланак који има врло "мало референци", или значајни делови текста којима недостају фусноте. Ако је чланак заснован на сувише мало извора, можда је написан без потпуне информације о тој теми.

Разговор страна је испуњена непријатељским дијалогом. Уколико уредници који раде на чланку не пронађу "заједнички језик", чланак може бити снажно обојен у једном правцу, или може да одражава превише детаља о контроверзном аспекту свог предмета без довољно пажње на мање контроверзним аспектима.

page 7

Шта радити са чланцима лошег квалитета

Ако имате времена или знања, молимо вас да размислите о исправљању проблема само тако што ћете кликнути на Измени на врху чланка.

1) Проверите да ли је проблем привремен, као што неко покушава да уклони одељак који је непријатан о њиховом хероју. Кликните Погледај историју и погледајте последњих неколико измена.

2) Ако је проблем у последњих измена можете да кликнете опозив и одмах исправите штету. Ако проблем постоји већ дужи период или ако не поседујете довољно знања да га исправите, оставите коментар на Разговор страни, описујући проблем.

3) Ако је проблем озбиљан, као што је клевета против живе особе, слободно обришите проблематичне делове. Будите пажљиви са својим предрасудама, посебно ако радите чланак о себи, свом народу, или вашој организацији. Критичне секције у чланку су често одговарајуће, посебно када су из добрих извора. Можда ћете желети да објасните своје брисање на Разговор страни чланка.

За више информација о томе шта можете да урадите када пронађете лоше написан чланак, укуцајте Википедија: Писање бољих чланака у поље за претрагу.

page 8 (back cover)

Можете ли веровати тачности Википедије?

Поузданост је важна.

За многе, коришћење Википедије је постао мање или више стандардан извор информације, али како можете да проверите да ли сте добили квалитетне информације?

"Вредновање Википедије: Вредновање квалитета чланака кроз историју" је приручник са конкретним корацима које можете предузети да бисте добили највише из Википедије.

Више материјала:

http://bookshelf.wikimedia.org

Све слике из Wikimedia Commons су под CC BY-SA лиценцом или у јавном власништву, осим ако није другачије назначено. Садржај је доступан под Creative Commons Attribution-ShareAlike лиценцом в.3.0 (http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:CC-BY-SA) или било које новије верзије.

Жигови и логотипи Викимедија фондације и било које друге организације не потпадају под услове Creative Commons лиценце. Wikimedia Foundation, Wikipedia, Wikimedia Commons, MediaWiki, Wiktionary, Wikibooks, Wikidata, Wikisource, Wikinews, Wikiquote, Wikiversity, Wikivoyage, Wikispecies и Meta-Wiki чекају регистрацију жига или су регистроване робне марке Викимедија фондације.

За више информација, молимо вас погледајте нашу страницу за жигове, http://wikimediafoundation.org/wiki/Trademark_Policy.

За остала питања у вези са нашим условима лиценцирања или политике жигова, пошаљите и-мејл на legal@wikimedia.org.