Εκπαίδευση/Αρχείο/Σχετικά

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Education/Archive/About and the translation is 100% complete.
.

Η ιδέα από την οποία προέκυψε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης της Βικιπαίδειας είναι απλή: το να συνεισφέρουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στην Βικιπαίδεια και τα άλλα εγχειρήματα του Wikimedia είναι ακαδημαϊκή ενασχόληση.

Η Βικιπαίδεια χρησιμοποιείται ως διδακτικό εργαλείο στην εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο (δείτε κατάλογο χωρών). Σε κάποια μέρη κυριαρχεί η παραδοσιακή τάξη και η συνεισφορά αποτελεί μαθητική εργασία. Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι μαθητές συνεισφέρουν στα εγχειρήματα του Wikimedia στα πλαίσια κοινωνικής εργασίας, ή μέσω λεσχών, ή κατασκηνώσεων, ή στα πλαίσα μαραθωνίων επεξεργασιών (edit-a-thons, hackathons) και εργαστηρίων. Σε κάποια μέρη οι εκπαιδευτικοί διδάσκονται την επεξεργασία της Βικιπαίδειας ως μέρος της εκπαίδευσής τους, υπάρχουν συνεργασίες με κυβερνήσεις μεταξύ ομάδων του Wikimedia και ακαδημαϊκούς φορείς.

Τα προγράμματα τα οργανώνουν παραρτήματα του Wikimedia καθώς και αφοσιωμένοι εθελοντές σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα εκπαίδευσης του Ιδρύματος Wikimedia υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες με ποικίλα εργαλεία -- όπως την επέκταση Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα -- και εργαλεία -- όπως την Εργαλειοθήκη Εκπαίδευσης -- για εθελοντές και εκπαιδευτές ώστε να βοηθηθούν να ξεκινήσουν και να μεγεθύνουν προγράμματα με σταθερότητα. Χάρη στην κοινότητα εθελοντών μας, αυτά είναι διαθέσιμα σε πολλές γλώσσες. Εδώ υπάρχει επισκόπηση όλων των διαθέσιμων πόρων μας.

Σε τέσσερα χρόνια, πάνω από 10,000 σπουδαστές και μαθητές, έχουν συμμετάσχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Wikimedia προσθέτοντας 12 εκατομμύρια λέξεις, το αντίστοιχο δηλαδή 45,000 εκτυπωμένων σελίδων, σε πάνω από 10,000 λήμματα της Βικιπαίδειας σε διάφορες γλώσσες.

Πρόγραμμα

Πιστεύουμε ότι η Βικιπαίδεια ανήκει στην εκπαίδευση, και δουλεύουμε για να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Συνεργασία

Το Wikipedia Education Collaborative φέρνει κοντά επικεφαλής προγραμμάτων απ' όλο τον κόσμο για να βάλει την ατζέντα για το Wikipedia Education Program και για να λειτουργήσει ως μέντορας για άλλα προγράμματα που πρόκεται να έρθουν.

Πίνακας ελέγχου

Το Προγράμματα Εκπαίδευσης της Βικιπαίδειας έχουν μια θετική επίπτωση στη Βικιπαίδεια, και εμείς συλλέγουμε τα νούμερα για να το αποδείξουμε.