Η Βικιπαίδεια Αγαπάει τις Βιβλιοθήκες

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikipedia Loves Libraries and the translation is 90% complete.


Βιβλιοθήκες Ο τρόπος του Wikimedia.Οι Βιβλιοθήκες υπηρετούν την κοινωνία ως πυλώνας της γνώσης. Με τον ερχομό του Διαδικτύου και ανάδυση του κοινών της ψηφιακής πληροφορίας, οι βιβλιοθήκες είναι χώροι για συναντήσεις πολιτών, για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, και τη διαμοίραση της ανοιχτής πληροφορίας, μαζί με τον παραδοσιακό τους ρόλο της διατήρησης των συλλογών σε έντυπη και ψηφιακή μορφή για επανάχρηση.

Η αποστολή του Wikimedia είναι να ενδυναμώσει και να εμπλέξει ανθρώπους από όλο τον κόσμο στο να συλλέξουν και να αναπτύξουν ανοιχτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, και να το διαδόσουν αποτελεσματικά και παγκόσμια. Θεωρούμε τις βιβλιοθήκες φυσικούς μας συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια. Δουλεύοντας μαζί μπορούμε να προάγουμε την ακαδημαϊκή και πολιτισμική γνώση, την πληροφοριακή παιδεία και την ανοιχτή πρόσβαση.<


Η Βικιπαίδεια αγαπάει τις βιβλιοθήκες

«Εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας ώστε να μάθει τις βέλτιστες πρακτικές της Βικιπαίδειας, ώστε να προσθέτει συνδέσμους και περιεχόμενο, με τον αποδεκτό τρόπο, σε λήμματα που αντιστοιχούν με τον τομέα της ειδικότητάς τους.»

"Η [Wikipedia] βελτιώνεται όταν εσείς την κατανοείτε. Καθώς εσείς καταλαβαίνετε τη δομή της και τον τρόπο που δημιουργείται, μπορείτε να αντλήσετε περισσότερη αξία απ'αυτή. Αυτό αποτελεί μέρος αυτού που θέλουμε να διδάξουμε στις βιβλιοθήκες — πως να αντλήσουν το μέγιστο από ένα λήμμα της Wikipedia, και πως να συνεισφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε ένα λήμμα της Wikipedia."

Ben Vershbow

Μάνατζερ, Δημόσια Εργαστήρια της Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης

Richard Knipel

Πρόεδρος του Wikimedia New York CityΤι μπορώ να κάνω;

Κάθε Οκτώβριο/Νοέμβριο, το Wikipedia Loves Libraries ξεκινά την ετήσια εκστρατεία του με εργαστήρια και editathons σε βιβλιοθήκες (και σχετικά ιδρύματα) στο πνεύμα του Open Access Week. Κάθε φιλικό προς τη Βικιπαίδεια δρώμενο μπορεί να μπει κάτω από την ομπρέλλα του Wikipedia Loves Libraries. Εδώ υπάρχουν μερικά δοκιμασμένα και πραγματικά παραδείγματα από περασμένα δρώμενα. Ένα δρώμενο θα μπορούσε να περιλάβει δραστηριότητας από μία ή περισσότερες από αυτές τις προτάσεις, ή και άλλες δημιουργικές ιδέες.

συνάντηση

Απλό αλλά διασκεδαστικό. Δώστε χώρο στη βιβλιοθήκη σας για τους τοπικούς Βικιπαιδιστές για να κάνουν μια συνάντηση. Είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωριστούν μεταξύ τους και να σχεδιάσουν την πορεία των επόμενων συνεργασιών με τον οργανισμό σας.

πάσο για τα παρασκήνια

A tour of your facility; especially good if you have closed stacks or work spaces to show. Wikipedians are your online volunteers, serving your patrons' information needs and improving access to and information about your collections. Why not treat them like volunteers?

editathon

A working meetup. Invite Wikipedians to use your library's resources for an in-person editing session, usually revolving around a preselected theme (like a particular library collection or a topic of interest to the community). A great chance to see collaboration in action, and work with the pros.

εργαστήριο

A beginning Wikipedia literacy and editing workshop could be held for staff or as a public program. There are many Wikipedians with on- and off-line experience in teaching Wikipedia.


Κάλυψη


Ενδιαφέρεστε;

Ενδιαφέρεται η βιβλιοθήκη σας να συμμετάσχει στο Wiki Loves Libraries; Μήπως θέλετε να συζητήσετε για οποιαδήποτε άλλη μορφή συνεργασίας;