Wikipedia Loves Libraries

From Outreach Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikipedia Loves Libraries and the translation is 48% complete.


Könyvtárak. A Wikimédia-mód.A könyvtárak a tudás kapujaként szolgálnak a társadalom számára. Az internet és az információk digitális terjedésének eredményeként a könyvtárak a polgárok bevonásának, a kulturális örökség megóvásának és a nyílt információk megosztásának, valamint a nyomtatott és digitális médiagyűjtemények újrafelhasználás céljából történő megőrzésének helyszínei.

A Wikimédia célja az egész világon rávenni az embereket arra, hogy gyűjtsenek és fejlesszenek nyílt oktatási tartalmakat és azokat az egész világon terjesszék; ebben mi a könytárakat természetes partnereinknek tekintjük. Együttműködve lehetőségünk van arra, hogy népszerűsítsük az oktatási és kulturális tudást, az információs műveltséget és a nyílt hozzáférést.<


A Wikipédia szereti a könyvtárakat

„Munkatársainknak megtanítjuk a Wikipédia legjobb praktikáit, a hivatkozások és tartalmak hozzáadásának módját azon cikkekhez, amelyek szakterületükhöz a legközelebb esnek.”

„A [Wikipédia] segít a megértésében. Ahogy felfogod a struktúráját és a létrehozásának módját, sokkal többet profitálhatsz bvelöle. Ez az a rész, amelyet a könyvtárakban szeretnénk tanítani – hogyan szerezd meg a legtöbb információt egy Wikipédia-szócikkből és hogyan járulhatsz hozzá a legnagyobb mértékben.”

Ben Vershbow

Igazgató, New York-i Közkönyvtárak Laboratóriuma

Richard Knipel

Elnök, Wikimédia New York CityMit tehetek?

Every October/November, Wikipedia Loves Libraries launches its annual campaign of wiki-workshops and editathons at libraries (and related institutions) in the spirit of Open Access Week. Any Wikipedia-friendly event could fall under the umbrella of Wikipedia Loves Libraries. Here are some tried-and-true examples from past events. An event could incorporate activities from one or more of these suggestions, or other creative ideas.

találkozók

Simple but fun. Provide space at your library for local Wikipedians to hold a meetup. It is a good opportunity to get to know each other and plot the course for future Wikipedia collaborations with your institution.

backstage pass

A tour of your facility; especially good if you have closed stacks or work spaces to show. Wikipedians are your online volunteers, serving your patrons' information needs and improving access to and information about your collections. Why not treat them like volunteers?

editathon

A working meetup. Invite Wikipedians to use your library's resources for an in-person editing session, usually revolving around a preselected theme (like a particular library collection or a topic of interest to the community). A great chance to see collaboration in action, and work with the pros.

workshop

A beginning Wikipedia literacy and editing workshop could be held for staff or as a public program. There are many Wikipedians with on- and off-line experience in teaching Wikipedia.


Coverage


Érdekel?

Is your library interested in getting involved in Wikipedia Loves Libraries? Want to talk about any other kind of partnership?

  • Sign up to bring Wikipedia Loves Libraries to your institution.
  • Follow us on (use the hashtag #WLL) or .
  • Read more information about libraries and other cultural institutions working with Wikipedia.